Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

6 van de 37 zonnecrèmes scoren onvoldoende op de jaarlijkse test van consumentenorganisatie Test Aankoop.  Getty Images/iStockphoto

Test Aankoop buist 6 zonnecrèmes

Zes zonnecrèmes scoren onvoldoende op de jaarlijkse test van 37 zonnecrèmes door consumentenorganisatie Test Aankoop. Ze geven onvoldoende bescherming tegen uv-straling, in tegenstelling tot wat beloofd wordt op de verpakking.

De sprays van Lovea en Rituals beloven onterecht dat ze factor (SPF) 30 bevatten. De zonnecrème van Biosolis SPF 30, zowel de spray als de lotion, biedt onvoldoende bescherming tegen uv A -straling. De Hema Kids SPF 50 en Zwitsal zonnespray 50+, producten die kinderen moeten beschermen tegen de zon, bleken allebei slechts aan een SPF 30 te geraken. Test Aankoop diende alvast een klacht bij de FOD Volksgezondheid tegen de producten die onvoldoende scoren.

De meningen over de schadelijkheid van de stof ethylhexyl methoxycinnamate lopen uiteen, maar de consumentenorganisatie waarschuwt uit voorzorg ook voor de spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, die deze zonnefilter bevatten.

Wie zeker wil zijn of hij goede zonnecrème koopt, kan de resultaten lezen op de website van Test Aankoop. Uit de test blijkt ook dat de duurste producten niet automatisch de beste kwaliteit geven.

 (thv)