Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Nieuw Vlaams pakket maatregelen om bedrijven en handelaars te steunen

De Vlaamse regering nam vrijdag weer een reeks maatregelen die vooral door corona getroffen bedrijven een duwtje in de rug moeten geven. Een overzicht:

- Om handelaars te steunen die door de lockdown hun zaak moesten sluiten, maar wel nog altijd huur dienen te betalen, werkte de Vlaamse regering een lening uit. Indien de verhuurder ook twee maanden huur wil kwijtschelden, geeft Vlaanderen aan de huurder een lening voor twee maanden huur. Maximaal voor 25.000 euro en de terugbetaling ervan moet pas zes maanden later beginnen.

- Er komt ook een uitbreiding van de win-win-lening, geld dat vrienden en familie aan kmo’s tegen fiscaal gunstige voorwaarden kunnen lenen. Tot nu toe bedroeg het plafond voor zo’n lening 50.000 euro. Dat wordt 75.000 euro. En bedrijven mogen voortaan 300.000 in plaats van 200.000 euro lenen. Af te betalen op 5 à 10 jaar.

- Om dienstenchequebedrijven en hun werknemers te steunen besliste Vlaanderen eerder al om de tussenkomst per cheque te verhogen. Die maatregel wordt nu verlengd tot eind juni, al daalt de extra bijdrage geleidelijk.

- Ook alle Vlaamse ambtenaren zullen gebruik kunnen maken van de federale regeling om tot eind juni extra corona-ouderschapsverlof op te nemen.

- De Vlaamse regering gaat zich bij het uitwerken van een economisch relancebeleid laten bijstaan door experten. Koenraad Debackere, professor innovatiemanagement (KU Leuven), gaat de expertengroep voorzitten. (fem)