Onweer trekt over provincie Antwerpen: windhoos gefilmd in Hoogstraten

Hoogstraten / Brecht -

Na een uiterst warme zaterdag vielen zondag na de middag over heel Vlaanderen de eerste regendruppels uit de lucht. Op vele plekken gaan die regenbuien gepaard met onweer. In het noorden van de provincie Antwerpen werden zelfs beelden gemaakt van een windhoos.

Volgens het KMI kan het onweer op sommige plekken nog aanhouden tot zondagavond 22 uur. De hevigste windstoten worden verwacht tussen 17 en 18 uur.

LEES OOK. KMI waarschuwt voor code geel, noodnummer actief

Het KMI waarschuwde eerder al voor slecht weer in het tweede deel van het weekend en kondigde ook ‘code geel’ af voor het onweer in Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië. De FOD Binnenlandse Zaken activeerde daarom tijdelijk het nummer 1722, zodat oproepen over wateroverlast of vallende bomen door het weer niet op de lijnen van het gewone noodnummer terechtkomen. Tijdens de periode van coronamaatregelen zal dit in een aantal regio’s doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.

Windhoos

De Facebookpagina ‘Weerstation Zoersel & omstreken’ deelde beelden van een windhoos uit de regio Hoogstraten/Brecht. De windhoos zou aan de grond gekomen zijn in Loenhout.

Een windhoos is een sterk roterende luchtkolom (een wervelwind) die verbonden is aan een stapelwolk en die in contact staat met het aardoppervlak, aldus de beschrijving van het KMI. “Vaak, maar zeker niet altijd, is er een trechterwolk zichtbaar. Dikwijls is er nabij de grond ook een stofwolk herkenbaar. De trechtervormige slurf, die ook tuba wordt genoemd, bestaat net zoals een gewone wolk uit waterdruppeltjes. Zij ontstaan door de grote drukdalingen, die leiden tot temperatuursdalingen en uiteindelijk condensaties.” De levensduur van zo’n windhoos bedraagt meestal niet meer dan enkele minuten, maar sommige exemplaren houden het wel meer dan een uur vol. Voorlopig is nog niet duidelijk of de windhoos schade heeft aangericht.

Wateroverlast

Op heel wat plekken kwam ook de regen met bakken uit de lucht. Daardoor kwam onder meer de Kontichsesteenweg in Aartselaar, langs de A12, zondagnamiddag helemaal blank te staan. De straat kampte in het verleden al meermaals met wateroverlast. De bewoners hebben al houten panelen die ze voor hun deuren plaatsen in geval van hevige regen. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt ook dat er door de wateroverlast op de A12 een moeilijke doorgang is.

In Edegem (zie onder) kampte onder meer de Ter Borchtlaan met serieuze wateroverlast.

Onweer trekt over provincie Antwerpen: windhoos gefilmd in Hoogstraten
De Ter Borchtlaan in Edegem kwam even helemaal blank te staan. Foto: gd
Corrigeer

NIEUWS