Vier zendt ‘Jani gaat’ in zorgcentrum opnieuw uit: “In coronatijden is hun taak nog moeilijker. Petje af voor hen”

Vier zendt ‘Jani gaat’ in zorgcentrum opnieuw uit: “In coronatijden is hun taak nog moeilijker. Petje af voor hen”

Foto: Frank Abbeloos

Vier zendt maandagavond opnieuw de aflevering van ‘Jani gaat’ uit waarin de bekende stylist een zorgcentrum bezoekt. “In coronatijden is de taak van de verzorgers nog moeilijker. Petje af voor hen”, zegt Jani.

“Ik heb ups en downs in deze coronatijd, zoals iedereen”, zegt Jani Kazaltzis. “De dagen lijken op elkaar.” Hij leeft samen in quarantaine met zijn vriend en wou gisteren voor Moederdag zijn mama bezoeken, maar deed dat uiteindelijk niet. “Mijn papa is hartpatiënt, we durfden het risico niet te nemen.” Maar Jani klaagt niet. “Ik denk vaak aan de zorgenden. Ook nu nog. Die hebben het risico genomen om corona op te lopen, omdat ze in de zorg zitten. Zelfs al hebben ze een eigen gezin, toch deden ze het. Ik vind hen ongelooflijk.”

Hij is dan ook heel blij dat de aflevering van Jani Gaat waarin hij naar het Giels Bos trekt, nog eens heruitgezonden wordt. Daar wonen mensen met een beperking in een zorgcentrum in hartje Kempen. Jani draaide er een week lang mee als opvoeder in een leefgroep met de mentale leeftijd van 2,5 tot 5 jaar. “Ik wist me de eerste dag geen houding te geven. Ik dacht dat mijn humor gevoelig zou liggen en in het verkeerde keelgat zou schieten, maar de bewoners maakten zelf grappen. Ze gaven me direct zoveel liefde. Ik weet nog dat ik iemand moest wassen en eten geven, en ik dat angstaanjagend vond om te doen. Omdat je zo dicht komt, zo intiem. Maar die blik die je van hen krijgt, die lach, dat is het schoonste dat er is.”

In coronatijden moet het volgens hem ook daar niet makkelijk zijn. “De bewoners raken je de hele tijd aan, ze pakken je vast. Zij leven op warmte en liefde en aanrakingen. De lockdown is sowieso moeilijk, maar ik troost me met het feit dat ze daar eigenlijk heel beschermd wonen, in een wereld op zich. Niet enkel de bewoners hebben mijn hart gestolen, ook de verzorgers. Die leven voor die mensen. Petje af voor hen. Zeker nu.”

Jani gaat, Vier 20.35 uur

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees