Loslopende honden zijn gevaar voor mens en dier

Houd je hond aan de leiband tijdens wandelingen

Het Agentschap Natuur en Bos roept nog maar eens op om je hond aan de lijn te houden, want het Agentschap krijgt steeds meer meldingen van dode reekalfjes. Het Agentschap raadt aan op te zoeken waar er losloopweides voor honden zijn en is volop bezig die lijst uit te breiden. Het gemeentebestuur steunt de oproep en de raadgevingen van Natuur en Bos en vermeldt die in de wekelijkse gemeentelijke Nieuwsbrief.

"Door de coronamaatregelen zoeken mensen de natuur op, bij hen in de buurt. De recreatiedruk is dus sterk toegenomen in onze natuurgebieden", vertelt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos. "En samen met het aantal recreanten is ook het aantal loslopende honden verhoogd. We hebben geen exacte cijfers, maar de stijging is enorm."

Loslopende honden zijn een probleem voor de plaatselijke fauna. "Bijvoorbeeld voor de reekalfjes die er zijn dit seizoen", weet Coppens. "De meeste reegeiten, dat zijn de vrouwtjesreeën, zijn momenteel nog drachtig. Maar hier en daar zijn er al reekalfjes geworpen en die zijn heel kwetsbaar. Die liggen een lange tijd weerloos in een grasveld of aan de bosrand."

"Wanneer een hond zo'n kalfje vindt bestaat natuurlijk het risico op bijtwondes. Maar zelfs als ze het bij snuffelen houden, kan dat de dood betekenen voor het dier. De hond laat namelijk een vreemde geur achter,  waardoor de reegeit het jong zal verstoten."

Maar het is altijd opletten met loslopende honden, waarschuwt Coppens, niet alleen als er reekalfjes zijn. "In de Vlaamse Ardennen is een grote reepopulatie. We hebben bijvoorbeeld nog net melding gekregen van een volwassen ree in het Kluisbos, die vluchtte voor een loslopende hond en zich te pletter liep in een prikkeldraad. Het gebeurt ook wel eens, wanneer een bos aan een drukke weg ligt, dat een ree de straat oversteekt uit schrik voor een hond", aldus Coppens.

Uiteraard vormen loslopende honden in de eerste plaats een gevaar voor de nietsvermoedende wandelaar, al dan niet vergezeld van kinderen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio