UEFA overweegt om Europese voorrondes aan te passen: worden Antwerp en Gent uitgesloten?

UEFA overweegt om Europese voorrondes aan te passen: worden Antwerp en Gent uitgesloten?

Foto: REUTERS

De UEFA overweegt om te snoeien in de kwalificatierondes voor de Champions League en de Europa League. Wegens de overvolle kalender zouden de voorrondes ingekort kunnen worden of zelfs volledig verdwijnen, weet de Britse krant ‘The Times’. Dat is mogelijk slecht nieuws voor Standard, Gent en Antwerp.

Club Brugge is als Belgische nummer één al zeker van een plekje in de groepsfase van de Champions League volgend jaar. Bij het stopzetten van de competitie - wat pas op 15 mei mogelijk officieel bekrachtigd zal worden door de Pro League - mag Charleroi als derde de Europa League in. Voor de andere clubs in ons land kunnen er gevolgen zijn als de UEFA haar voorrondesysteem zou wijzigen.

AA Gent komt als nummer twee van de competitie in de voorlaatste voorronde van de Champions League terecht, Antwerp en Standard spelen als nummer vier en vijf de derde en tweede voorronde van de Europa League. Het is niet duidelijk of deze ploegen nu nog voorrondes mogen afwerken. Volgt rechtstreekse kwalificatie, een ingekort traject of helemaal géén voorronde meer?

Tijdnood

Het mogelijke inkorten van de voorrondes zou de UEFA meer ademruimte geven; alle voorrondeduels afwerken lijkt qua timing een hachelijke onderneming te worden. De Europese voetbalbond maakte namelijk al bekend dat men ook de huidige Champions League en Europa League wil afwerken. In de eindfase van deze toernooien moeten nog een pak duels gespeeld worden, we zijn nog maar toe aan de achtste finales. De aftrap van de nieuwe Champions League in 2020-21 staat gepland op 20 oktober. Zomaar alle voorrondes schrappen lijkt dan weer op veel tegenkanting van benadeelde clubs te stuiten.

De UEFA gaf haar aangesloten landen tot 3 augustus om de nationale competities af te werken. Voor die afgesproken datum moeten de landen hun Europese deelnemers doorsturen. Het nieuws over de aanpassing van de voorrondes bemoeilijkt een mogelijk compromis over de verdeling van de Europese tickets in België. De clubs zouden daar normaal gezien aanstaande vrijdag over stemmen in de algemene vergadering van de Pro League.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.