Onze 'Veldstraat' ligt gelukkig in Hijfte

FOTO. Lochristi shopt: Schoenlepel en maatring volgen ons spoor in de winkel

Funshoppen of runshoppen? Lochristi startte vrij rustig aan de eerste winkeldag na pakweg zeven weken. Van rustig tot de komende en gaande klant tot file aan de Action. Lochristi Blogt kreeg een schoenlepel én een kledingmaatring in de hand geduwd. En de vraag om niet buiten de lijntjes te lopen.

Een Veldstraat hebben we niet - of toch wel, maar dat is een landelijke weg in Hijfte waar het nooit winkeldruk is - maar Lochristi shopt natuurlijk ook langs de N70. Bij de zelfstandigen in het centrum was het op de eerste 'terug naar de winkel'-ochtend  erg rustig, ook al omdat heel wat handelszaken nog dicht zijn op maandag. Extra-service bij de plaatselijke winkels ook: bij Lorenti Fashion Shoe kan u tijdens de gewone winkeluren langs, maar u kan ook twee avonden per week een afspraak maken om tussen 18 uur en 20 uur te winkelen. Een belletje of een mailtje en het verloopt nog veiliger.

Action in de Action

Even verderop herpakte het gewone leven zich al ruimschoots langs onze winkelboulevard. Verwarring en boze blikken troef bijvoorbeeld om over te steken aan de eerste grote parking van baanwinkels. U weet wel: de strook om links af te slaan vanuit richting Gent, maar u moet er even 'spook' over wanneer u naar Modemakers of Decathlon wil. De parking staat behoorlijk vol, het lijken wel koopjesdagen. Action is vandaag - over heel het land, zo blijkt - de "place to be" "Erg druk, file van deze ochtend en ze wijzigt niet", zegt de winkelverantwoordelijke, die liever niet heeft dat er foto's genomen worden in de winkel. "Instructies vanuit Nederland", verontschuldigt ze zich. Een beeldje aan de kassa mag wel. Een medewerker aan de ingang ontsmet de winkelkarretjes voor er kan geshopt worden. De grootste noden? Vanalles, zo blijkt, van aluminiumfolie, over shampoo, papieren zakdoeken, deodorant. Frisse geuren, ook al moeten we anderhalve meter uit mekaars buurt blijven. Het lukt aardig, want binnen is er ruimte genoeg. Buiten blijven mensen geduldig aanschuiven, de anderhalve meter is in de praktijk een korte versie.

Take away

Dan maar even bij Ava. Ook daar: heel veel hygiëne aan de ingang. Een keurig bord, een reusachtige fles ontsmettingsproduct. "Ik denk dat u binnen mag, mevrouw."  "Neenee, ik wacht op een ontsmet karretje." Binnen een tiental klanten, die zeker niet aan funshopping doen, maar weten wat ze nodig hebben en dat snel in hun kar droppen. Een volledige kar aluminiumschaaltjes... en dat is dan weer een duidelijke verwijzing naar de take-away in de horeca. Wie gisteren een moederdagdineetje bestelde, weet het wel: de pmd-zak zit vandaag behoorlijk vol. 

Bij de buren van Decathlon worden de "atleten" - zo worden we aangesproken - verzocht om er een paar metertjes extra uit te persen en langs de achterkant de winkel binnen te gaan. "Bij de opening was het wel druk, nu is het genormaliseerd", aldus de winkelverantwoordelijke die even buiten poolshoogte komt nemen. Rood signalisatielint wappert er aan de lopende meter - ook al door de strakke wind - om overal ruim afstand te houden. De bezoekers vatten het "sportief" op.

Sneakers

"Het voordeel is dat de mensen de gewoontes al kennen vanuit de supermarkten", klinkt het bij verschillende andere ketens waar we even poolshoogte gaan nemen. "Niemand doet moeilijk." Ook niet bij Torfs, waar we een schoenlepel moeten meenemen om binnen een kijkje te nemen. En onze handen moeten ontsmetten voor we die lepel vastnemen. "Zo controleren we constant hoeveel mensen er binnen zijn". Behalve naar de schoenen is het vooral kijken naar de vele geel-zwarte pijltjes op de grond. Het lijkt een beetje een verkeerspark om met go-carts rond te rijden. Het kinderspeeltuig is helaas verboden gebied.  "Ik wist niet eens dat de winkels weer open waren", zegt een dame met een dochtertje dat vrolijk witte sneakertjes past. "Online is moeilijk kopen hé, zeker kinderschoentjes. Foute maat en zo, daarom zijn we blij dat we hier kunnen kiezen en passen", klinkt het. Het plexiwandje op kindermaat staat er eventjes werkloos bij, als moeder en dochter modelletjes vergelijken. Fikse kortingen bij een aantal winkels, tot - 20 procent, lezen we hier en daar.

Bij de buren van Modemakers ook weer rode en groene pijlen. Nog een verkeerspark. Echt druk is het niet, de ene na de andere klant stapt wel - een beetje aarzelend - de winkel binnen. Ook hier: "Een kledingmaatring meenemen, mijnheer. Dan weten we hoeveel mensen er binnen zijn." Kleding passen, kan het?  "Ja hoor, er is een pashokje open en eentje dicht. De social distancing is meteen gerespecteerd". En daarna? "De kleding die mensen meenemen in het hokje wordt nadien 72 uur apart gehangen. Of we stomen ze, als het niet drukker wordt, kunnen we dat meteen doen en kan ze zo weer in de winkel", klinkt het bij het personeel dat vrijdag al de hele dag in de weer was om de winkel bedrijfsklaar en vooral veilig te maken.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio