Geraint Thomas ontloopt strenge maatregelen in zijn thuisland en start zijn voorbereiding op Tour de France

Geraint Thomas ontloopt strenge maatregelen in zijn thuisland en start zijn voorbereiding op Tour de France

Geraint Thomas gaat vol voor z’n tweede eindzege in de Ronde van Frankrijk. De Tourwinnaar van 2018 reisde daarom van zijn thuisland Wales naar Monaco, vanwege de strenge maatregelen door het coronavirus in zijn thuisland.

Het wordt vanaf eind augustus drummen bij Team Ineos: Geraint Thomas wil voor de tweede keer de gele trui winnen, maar Chris Froome gaat voor Tourzege nummer vijf terwijl ook titelverdediger Egan Bernal droomt van een nieuwe eindoverwinning in Parijs.

LEES OOK. Egan Bernal: “Ik ga mij niet opofferen voor Froome of Thomas tijdens de Tour”

Thomas wil daarom niets aan het toeval overlaten en laat Wales achter zich vanwege de strenge coronamaatregelen. Renners mogen er slechts één keer per dag de weg op. Bovendien mag er enkele “lokaal” getraind worden en voor een beperkte periode tijdens de dag. Thomas reed dan ook voornamelijk op z’n rollen.

Daar komt nu echter een eind aan. De Welshman - met mondmasker - plaatste een foto op Instagram met het bijschrift: “Boarded and ready to go”.

View this post on Instagram

Boarded and ready to go 😷🧤

A post shared by Geraint Thomas (@geraintthomas86) on

Zijn bestemming: Monaco. In het Prinsendom zijn de regels minder streng dan in Wales. Er mag buiten getraind worden, net als in het naburige Frankrijk. Thomas zal er zich dus kunnen voorbereiden op de beklimmingen van de Tour, die op 29 augustus start in Nice.

“Ik ga terug naar Frankrijk zodat ik op die wegen kan trainen”, zei Thomas in een Q&A met Wiggle. “Op dit moment was het vooral de conditie onderhouden en niet teveel bijkomen. Iedereen zit dan ook binnen en je kan uit verveling wel eens aan het eten slaan. Je traint dan ook niet zo hard als normaal. Het is nu nog vijftien weken tot de Tour, dus het komt erop aan om mentaal fris te blijven. De komende maanden ga ik er weer volle gas tegenaan.”

Geraint Thomas ontloopt strenge maatregelen in zijn thuisland en start zijn voorbereiding op Tour de France
Foto: AP

Bernal: “Het zal snel duidelijk worden wie de leider wordt”

Dat Thomas top zal moeten zijn om bij zijn ploeg een beschermde rol te kunnen eisen, wordt nog duidelijker na nieuwe uitspraken van Egan Bernal over het leiderschap binnen Team Ineos voor de Tour. Bernal werd vorige zomer de jongste Tour de France-winnaar in meer dan 100 jaar, toenmalig titelverdediger Thomas moest genoegen nemen met de tweede plaats nadat Bernal de sterkste was in de (ingekorte) etappe over de Col d’Iseran.

“Het zal de koers zijn die beslist”, vertelde Bernal aan La Domenica Sportiva via een live videoverbinding vanuit Colombia, waar hij verblijft tijdens de coronacrisis.

“Ik begrijp de intenties van Froome om te proberen een vijfde Tour de France te winnen. En Thomas is als eerste en tweede geëindigd in de laatste twee edities van de Tour, dus hij moet ook zijn kans hebben”, aldus de Colombiaan. “Maar uiteraard ben ik wel de laatste winnaar van de Tour de France. Ik ben jong, maar ik wil mijn tweede Tour winnen en dat is waar ik voor werk. Het team weet dat en die twee weten het. Ik denk niet dat er problemen zullen zijn, omdat de koers zal beslissen. De Tour de France zal vanaf het begin moeilijk zijn en dus zullen we vanaf de openingsfase zien wie de sterkste is. En de anderen zullen moeten werken voor de sterkste.”

Ook Bernal is onlangs pas begonnen met buiten te trainen nadat profrenners in Colombia uitzonderlijk daarvoor de toestemming kregen. Hij zal waarschijnlijk enkele weken voor het begin van de herziene wielerkalender, in augustus, naar Europa terugkeren om op een eventuele quarantaine te anticiperen.

Geraint Thomas ontloopt strenge maatregelen in zijn thuisland en start zijn voorbereiding op Tour de France
Foto: REUTERS
Corrigeer

MEER NIEUWS