Tientallen wandelaars weggestuurd op 't Oud Vliegveld

Vierde Gentse groenpool Wonderwoud is geen wandelgebied

Wandelen in de vierde Gentse (en ook een beetje Lootse) groenpool, het Wonderwoud, mag niet. Het gerucht ging al een tijdje dat er heel vaak groepjes wandelaars en fietsers samenkwamen in de Veldstraat om er even hun kot te ruilen voor een wandeling in de prachtige natuur. Alleen: die is nog in volle ontwikkeling, dus blijft het vooralsnog verboden gebied. De politie en toezichters van de Vlaamse Overheid houden vanaf nu een oogje in het zeil.

Eind oktober maakte Lochristi voor het eerst kennis met de vierde Gentse groenpool, bij ons beter bekend als 't Oud Vliegveld. Die groensafari beviel de 750 geïnteresseerden blijkbaar heel erg, in die mate dat er ook in coronatijden al veel passage werd gesignaleerd. "Het waren buren die mij op de hoogte brachten", zegt schepen voor Leefmilieu Fréderic Droesbeke (Open VLD). "In het verlengde weekend van 1 mei hebben agenten van de politiezone Puyenbroeck een dertigtal wandelaars weggestuurd van het domein. Afgelopen weekend hield de boswachter van Agentschap Natuur en Bos toezicht, en werden er vele tientallen mensen uit de groenpool gehaald. Ook groepjes jongeren, zelfs met een draagbare muziekbox, verstoorden er de rust. Vanaf nu zal er in elk geval meer toezicht worden uitgevoerd."

"Het terrein is nog altijd privaat, en mag dus niet betreden worden", aldus de schepen. "Belangrijker is nog dat ongewenst bezoek er de natuurwaarden verstoort. Er broeden op dit moment zwaluwen, ijsvogels en steltlopers, en er zitten vermoedelijk ook reeën (die zelf de weg vonden vanuit het Provinciaal Domein Puyenbroeck, nvdr.) met jongen. Bovendien zijn er ook plaatsen die gevaarlijk zijn om te betreden, onder meer omwille van de aanwezigheid van drijfzand. De meeste bezoekers zijn zich wellicht van geen kwaad bewust, maar de conclusie is duidelijk: er mag vooralsnog niet gewandeld worden in het zogenaamde Wonderwoud. 

Toch zin in een beetje Wonderwoud? De wandeling die onze natuurfotografe Lut Laureys er eind oktober 2019 maakte, kan u via deze link nog eens herbekijken in 68 foto's. Volkomen veilig, met respect voor het natuurbehoud en zonder kans op een nat pak. 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio