De 'eerste dag' van Steven Vanneuville in Standaard Boekhandel

Opnieuw naar de boekhandel: "Boeken zullen de perfecte vakantiebestemming zijn deze zomer"

Ze hebben niet zoveel aandacht gekregen in de sluitingsperiodes van de winkels, maar ze zijn er - gelukkig maar - opnieuw: de boekhandels. Lochristi Blogt ging even rondneuzen op de eerste werkdagen van Steven Vanneuville van Standaard Boekhandel in Dorp-West. "Shoppen wordt een beetje klinisch", vertelt hij, terwijl hij zijn poets- en ontsmetjob ter harte neemt.

Wellicht had u de voorbije weken ook net wat meer tijd voor een goed boek, al was het maar om de corona-ellende even te vergeten. Dan heeft u het natuurlijk ook gemist: een ommetje langs de lokale boekhandel. Of heeft u toch de magie van een pakje op de stoep met daarin uw favoriete lectuur ontdekt? Het is een bedenking die uitbater Steven Vanneuville zich ook maakt: "Het was met een klein hartje dat ik het rolluik terug opende maandagmorgen", vertelt hij. "Zeven weken is een lange periode, klanten moesten tegen wil en dank hun weg online vinden, en de vraag is inderdaad: welk percentage van de klanten vindt de weg niet terug naar de winkel? Dat is koffiedik kijken natuurlijk, er zal zeker een deel van de klanten weg blijven. Wij hadden natuurlijk ook het nadeel dat onze klanten die Lotto speelden of kranten en tijdschriften wilden kopen, gedurende al die weken een alternatief moesten zoeken. Ook hier wordt het afwachten of deze klanten allemaal de weg naar onze winkel terug gaan vinden."

De onzekerheid van de eerste dag was al wat weggeëbd toen we dinsdagmiddag in de Standaard Boekhandel rondliepen. Enkele klanten schoven aan om eindelijk dat langbestelde boek op te halen, anderen zaten, verspreid over de winkel, in een boekenbubbel verzonken. Mét de geur van de verplichte handgel die aan de ingang van de boekhandel staat en groen licht geeft om aankopen te doen. 

Vreemde sfeer

Alles is natuurlijk veranderd. Ook in een warme 'snuisterplaats' die een boekhandel toch altijd is. "Winkelen zal nog even een klinische aangelegenheid blijven: handen ontsmetten bij het binnenkomen, liefst alleen naar de winkel komen, rekening houden met afstand, zoveel mogelijk met de kaart betalen en een plexischerm aan de kassa om alles nog wat afstandelijker te maken", zucht Steven. "De klanten zijn het intussen al gewoon, eigenlijk is het voor mij aan deze kant van de kassa nieuw. Het mondmasker draagt ook bij tot een vreemde sfeer, vind ik zelf. Ik probeer me zo vrij als mogelijk te bewegen in mijn winkel, maar ik merk toch dat alles anders is. Terzelvertijd kan ik na anderhalve dag al zeggen dat de mensen blij zijn dat de winkel terug open is, wat me positief stemt. Mijn nieuwe rol als voortdurende poetser annex ontsmetter neem ik er graag bij om een veilige omgeving te creëren voor de klanten."

Net als alle handelaars die we bij het begin van de werkweek spraken, bevestigt Steven wat de meeste mensen ervaren: "Het is een beetje van het ene extreem in het andere. Ik was plots 100% thuis - wat voor mijn kindjes super was - want ook de scholen blijven dicht natuurlijk. En nu ben ik sinds maandag terug 100% in de winkel. Omdat de heropstart vermoedelijk tijd zal vragen, doe ik in deze periode de winkel alleen. Van dag op dag ben ik daardoor nu zes dagen per week plots niet meer thuis. Hopelijk zal begin juni de situatie een beetje duidelijker worden, maar dat het winkelen de komende periode anders zal zijn, dat is duidelijk."

De zomer van het boek

De man van Standaard Boekhandel sluit af met een hoopgevende boodschap voor zijn sector: "De zomer zal anders zijn dan anders, zoveel is duidelijk. Maar wie leest, reist vanuit zijn zetel onbeperkt overal naartoe. Boeken zullen hoe dan ook de perfecte vakantiebestemming zijn deze zomer."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio