Akkoord tussen management en renners CCC: minstens helft van jaarwedde wordt uitbetaald

Akkoord tussen management en renners CCC: minstens helft van jaarwedde wordt uitbetaald

Greg Van Avermaet. Foto: BELGA

Hoofdsponsor CCC kapt er mee in 2021. De lonen van april zijn nog niet betaald, van maart nog maar de helft. En toch is er positief nieuws voor de renners van CCC. Greg Van Avermaet, Serge Pauwels, Nathan Van Hooydonck, Guillaume Van Keirsbulck, Gijs Van Hoecke en hun collega’s zijn het eens met het management van hun ploeg, waarin staat dat elke renner minstens vijftig procent van zijn jaarwedde zal krijgen.

Het loon van april nog niet gekregen en bijna de helft van de jaarwedde verliezen. Een mens zou er van beginnen wenen, maar de renners van Team CCC reageerden toch vrij opgelucht. Het verhaal van liever één vogel in de hand, dan tien in de lucht. Toen midden maart het coronavirus de wielersport in een impasse stortte, was de Poolse schoenfabrikant een van de eerste sponsoren die in de problemen kwam. De cashflow stond stil omdat de schoenenwinkels dicht moesten. Van meet af aan wou CCC snoeien in zijn marketingbudget en zich terugtrekken uit de wielersport om het hoofd boven water te houden. De renners zouden tachtig procent van hun loon moeten inleveren en de ploeg dreigde nog tijdens het seizoen over kop te gaan.

De voorbije dagen werd de toestand gestabiliseerd. Na lange gesprekken tussen enkele renners, onder wie kopman Greg Van Avermaet, ploegmanager Jim Ochowicz en COO Gavin Chilcott namens Continuum Sports (het bedrijf achter de mannen- en vrouwenploeg), ligt er nu een akkoord op tafel: De lonen van de maand april zijn nog niet vergoed en ook voor de maanden mei en juni ziet het er niet goed uit, maar minstens vijftig procent van de jaarwedde van elke renners wordt gegarandeerd uitbetaald. Enkel over het betalen van het achterstallige deel van de maand maart zitten de renners en het management nog niet op dezelfde golflengte, maar dat is een kwestie van punten en komma’s.

Tot daar het goede nieuws, want CCC zal volgend jaar niet meer actief zijn als hoofdsponsor - een piste als cosponsor is niet uitgesloten, maar ook erg onwaarschijnlijk. Van Avermaet en Nathan Van Hooydonck hebben nog een lopend contract tot eind 2021, maar zullen dus eerst moeten afwachten of er zich een nieuwe hoofdsponsor aandient om het voortbestaan van de ploeg te verzekeren. Fietsconstructeur en cosponsor Giant is bereid om nog door te gaan, maar zeker niet als hoofdsponsor. Twee jaar na het afhaken van BMC moet de olympische kampioen opnieuw op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor of ploeg.

Corrigeer