camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Eén op de vijf tijdelijke werklozen moet vrezen voor zijn baan; in de horeca bijna één op zes. ANP 

Jobs van 180.000 tijdelijk werklozen bedreigd

Zo’n 180.000 Belgen die momenteel tijdelijk werkloos zijn, dreigen hun baan te verliezen. Dat blijkt uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) die vorige week, bij het begin van de eerste exitfase, werd afgenomen.

Uit de bevraging, waaraan 2.675 ondernemingen en zelfstandigen deelnamen, blijkt dat de bedrijven maar langzaam rechtkrabbelen. De ondernemingen zien nog altijd een omzetdaling van 29 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat is iets beter dan de voorgaande week, maar het gaat erg traag, klinkt het. In de handel en de bouw was er een stevig herstel, terwijl andere sectoren, zoals vastgoed, informatie en communicatie, een duidelijke verslechtering van hun omzet zagen. In de landbouwsector was er sprake van een licht omzetverlies.

”De bevraagde ondernemingen zijn van plan ongeveer één op de vijf van de tijdelijk werklozen te ontslaan”, zo meldt de ERMG.“Rekening houdend met een van maart daterende RVA-raming van iets meer dan 900.000 tijdelijk werklozen, betekent dit dat ongeveer 180.000 werknemers al op vrij korte termijn hun baan zouden kunnen verliezen. Dat is bijna 6 procent van het totale aantal werknemers in de private sector.” Er zijn wel grote verschillen per bedrijfstak: voor de zwaar getroffen horeca zou het gaan om 17 procent van het aantal werknemers en voor kunst, amusement en recreatie zelfs om 40 procent. Die cijfers houden nog geen rekening met de zelfstandigen, die het zwaarste omzetverlies rapporteren en van wie een aantal hun activiteiten mogelijk zal stopzetten. Negen procent geeft aan dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is. (krs, blg)