Stijn Vercauteren: "Pas onder normale condities gaan we weer de lucht in met passagiers"

Gewone dingen in ongewone tijden: de eerste luchtballon sinds de coronacrisis

Gewone dingen in ongewone tijden: de eerste luchtballon sinds de coronacrisis

Nog geen 99, maar toch al eentje Foto: if

Lochristi - In ongewone tijden zie je gewone dingen, of is het nu omgekeerd? Deze morgen wreef u zich misschien de slaap nog uit de ogen, toen u boven Lochristi, Beervelde, Zeveneken en omgeving zowaar een luchtballon zag. Na corona de eerste keer de lucht in. Lochristinaar Stijn Vercauteren gaf ons in de loop van de dag tekst en uitleg over het licht dat gisteren 11 mei op groen sprong.

De ballon - geen weerballon, zoals we eerst dachten - van Spildooren Ballooning landde na een vlucht van anderhalf uur in Zaffelare. De piloot heeft al plannen tegen het moment dat hij weer passagiers mag meenemen. "De ruime mand, met plaats voor tien mensen, zal dan opgedeeld worden met een soort terrasdoek tussen, om de social distancing en de veiligheid te garanderen", klonk het dinsdagmorgen. 

Ook ballonvaarder Stijn Vercauteren uit Lochristi bevestigde ons dat hij opnieuw de lucht in mag: "Sinds gisteren 11 mei zijn solovaarten - alleen de piloot dus - én opleidingsvaarten opnieuw toegelaten, passagiersvaarten nog niet. Nog even geduld dus. De kletsnatte winter en een stormachtig voorjaar zorgden ervoor dat onze activiteiten sinds november stil lagen, waarna Covid-19 ons nog langer aan de grond hield", zegt hij. De stop was noodgedwongen omdat het luchtruim gesloten was. We konden en mochten niet varen. Een pijnlijke zaak, zeker omdat het zeven weken stralend ballonweer was, dat we vanuit ons kot moesten beleven."

Vercauteren kiest er evenwel resoluut voor om passagiers uitsluitend mee te nemen in alle comfort en veiligheid, onder normale condities: "Mondmaskers en gel, het zal ongetwijfeld een must zijn, maar er is meer: ongetwijfeld zien we straks 'good news shows' op de sociale media, waarbij men plastic zeilen in de mand heeft geplaatst om de passagiers in afgesloten compartimenten te plaatsen? Volgens mij op vele vlakken een onveilige situatie die voor de passagiers meteen ook dé charme van ballonvaren wegneemt, zijnde 360 graden zicht rondom in een open mand."

Wie toch al een vaart plant in betere tijden, kan nu al terecht op de website www.ballonvaarten-sv.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio