Ook Virton uit 1B krijgt geen licentie maar reageert furieus en eist tot 15 miljoen euro schadevergoeding

Ook Virton uit 1B krijgt geen licentie maar reageert furieus en eist tot 15 miljoen euro schadevergoeding

Foto: BELGA

Royal Excelsior Virton heeft geen licentie voor seizoen 2020-2021 gekregen van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De club uit 1B kreeg wat extra tijd om de nodige administratieve documenten voor te leggen en zijn dossier af te werken, maar dat volstond niet. De Luxemburgse club kondigt alvast aan procedures aan te spannen bij de rechtbank van eerste aanleg en de Belgische Mededingingsautoriteit, maar eist ook een (riante) schadevergoeding van de Belgische Voetbalbond.

Begin april werd Virton de licentie al geweigerd door de Belgische voetbalbond om financiële en administratieve problemen. Virton diende eind maart een onvolledig licentiedossier in. Het hoefde dan ook niet te verbazen dat de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) de club uit de Gaume op 8 april slechts nieuws gaf. Virton slaagde er niet in te bewijzen levensvatbaar te zijn in het seizoen 2020-2021. Heel wat bewijsstukken voor betalingen (lonen, RSZ, bedrijfsvoorheffing, belastingen, bondsschulden, stadionhuur en verzekeringen) ontbraken in het licentiedossier, net als een kosten- en inkomstenprognose en een vergelijk met vorig seizoen. Daarnaast beschikten niet alle trainers over de juiste diploma’s, voldeed de club niet aan alle stadionvoorwaarden en slaagde Virton er niet in de garanties op tafel te leggen die het negatief bedrijfskapitaal van 2 miljoen euro konden dekken.

Het team van eigenaar Flavio Becca reageerde furieus. Advocaat Jean-Louis Dupont verdedigde de belangen van Virton. In een urenlange zitting bepleitte hij woensdag de Luxemburgse zaak, maar meester Dupont moest uitstel vragen om een tiental extra stukken toe te voegen. Het BAS gaf Virton uitstel tot maandag, waarna om 10u00 een nieuwe zitting per videoconferentie werd gepland. Zonder resultaat, want een dag later maakt Virton bekend geen licentie te krijgen.

Tot 15 miljoen euro schadevergoeding van KBVB

Virton legt zich echter niet zomaar neer bij de beslissing van het BAS. De Luxemburgse club kondigt dinsdag aan procedures aan te spannen bij de rechtbank van eerste aanleg en de Belgische Mededingingsautoriteit, maar eist ook een schadevergoeding van de Belgische Voetbalbond.

“Virton is vastbesloten om zich niet zo onrechtvaardig te laten behandelen. De club zal tot het uiterste gaan om de licentieweigering aan te vechten”, klinkt het in een communiqué, enkele uren nadat het BAS had geweigerd de licentie op te sturen naar de Gaume.

De club van eigenaar Flavio Becca kondigt een juridische drietrapsraket aan. Virton stapt naar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) met het verzoek om voorlopige maatregelen te treffen om het licentiereglement te schorsen. Daarnaast spannen de Luxemburgers ook een rechtszaak aan bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de beslissing van het BAS te annuleren. Dat kan volgens Virton omdat de concurrentieregels geschonden zijn.

Tot slot dient Virton een schadeclaim in tegen de KBVB om alle investeringen van de club en de opgelopen schade in het licentiedossier te verhalen. De Luxemburgers eisen 10 tot 15 miljoen euro terug.

Derde club uit 1B die verdwijnt

Virton is door de beslissing van het BAS de derde club die uit 1B verdwijnt. Lokeren ging failliet en maandag kreeg ook Roeselare slechts nieuws van het BAS. Volgens Virton werd de licentie geweigerd om futiele redenen. “Er ontbreekt een attest van de RSZ van de jeugdvereniging. Daarnaast zou er nog een openstaande schuld van 13.000 euro zijn ten aanzien van Lokeren, maar dat betwist Virton met klem. De curator van Lokeren eist dat bedrag ook niet terug”, klinkt het.

Daarnaast slaagde Virton er niet in de continuïteit aan te tonen. De club legde wel een sponsoringcontract voor van de bedrijven van de voorzitter, maar dat mag niet in rekening worden gebracht volgens het licentiereglement. “Daarnaast vindt het BAS de getekende verklaring van Flavio Becca als natuurlijk persoon niet voldoende, omdat het licentiereglement dat verbiedt. Wegens de economische onzekerheid die de coronacrisis meedraagt, kon zijn bedrijf (de holding Promobe Finance, red.) die garanties niet neerleggen. De voetbalbond vraagt eigenlijk dat Promobe Finance een blanco cheque uitschrijft, wat neerkomt op misbruik van bedrijfseigendom.”

“De KBVB, die in deze blindelings wordt gevolgd door het BAS, duwt een gezond en groeiend bedrijf dus om illegale of zinvolle redenen naar de afgrond. Virton is door deze beslissing immers virtueel failliet”, besluit de club.

Volgens de advocaten van Virton tasten de huidige licentievoorwaarden de economische vrijheid van de clubs aan en zijn ze daardoor in strijd met het mededingingsrecht. De club heeft het over een aantal continuïteitsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het verbod om een sponsoringcontract in rekening te brengen van een bedrijf dat gelinkt kan worden aan een bestuurslid van een voetbalclub.

Luxemburgers viseren ook Anderlecht

Verder hekelt Virton dat de licentieregels niet voor alle clubs gelden. De Luxemburgers vielen de licentie aan van RSC Anderlecht, dat een positief advies van de licentiemanager kreeg. Virton verwijst naar de betrokkenheid van Wouter Vandenhaute, die ook gelinkt is aan makelaarsbureau Let’s Play, en de belangenvermenging van RSCA-voorzitter Marc Coucke, die eigenaar is van de tribune van KV Oostende en in die hoedanigheid een deal met een Amerikaanse overnemer in de weg stond. Virton stelde zich ook in de dossiers van KVO en Moeskroen belanghebbende tussenkomende partij om “als een waakhond” toe te zien of de regels coherent werden toegepast.

LEES OOK. Faillissement dreigt voor Roeselare na verplichte degradatie

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.