Tiesj Benoot blikt vooruit naar najaar: “Luik en de Ronde na de Tour, dat kan wel eens goed uitdraaien voor mij”

Op 14 maart werd Tiesj Benoot tweede in het eindklassement van Parijs-Nice. Toen kwam de lockdown. Hoe heeft de 26-jarige Gentenaar van Team Sunweb de voorbije twee maanden doorgebracht? En wat zijn de ambities nu de nieuwe wielerkalender bekend is? Tiesj Benoot vertelde het ons allemaal zelf tijdens een nieuwe Sportwereld live op de Facebook-pagina van Sportwereld.

Benoot had het in onze Facebook live onder meer over het programma dat hij hoopt te mogen rijden nu de nieuwe wielerkalender eindelijk vorm heeft gekregen. “Ik heb deze week mijn eigen idee daarover gegeven aan de ploegleiding en zij zullen deze week samenzitten en bekijken wat mogelijk is.” Benoot wil het liefst de Tour de France rijden, gevolgd door het WK en een aantal klassiekers. “Als je die klassiekers wil rijden, dan is enkel de Tour de France een optie. De Giro valt samen met de Vlaamse en Waalse klassiekers en de Vuelta start te laat. Ik zal wel selectief moeten zijn in mijn programma. Het is nu zeer verleidelijk om zo veel mogelijk wedstrijden te rijden, maar van de start van de Tour (29 augustus) tot Parijs-Roubaix (25 oktober) is twee maanden. En dat is echt wel lang om de topconditie te kunnen rekken. Het zal dansen op een slappe koord zijn. Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race vinden bijvoorbeeld in hetzelfde weekend plaats. Meteen gevolgd door Dwars door Vlaanderen. Dus zal je mooie koersen moeten durven schrappen. Maar dat laat ik aan de ploeg over. Sowieso zal ik elke week een grote klassieker kunnen rijden.”

Gaan voor ritzege, niet voor het klassement in de Tour

Benoot hoopt naar eigen zeggen op “een grote vis” dit najaar. “Een ritzege in de Tour bijvoorbeeld. Voor het klassement rijden komt nog te vroeg. In Parijs-Nice deed ik dit jaar voor het eerst echt mee voor de eindzege in een rittenkoers van WorldTour-niveau, maar de ploeg had nog niet voorzien dat ik dit jaar al op het eindklassement van de Tour zou mikken en ik denk dat ze bij dat standpunt zullen blijven. Zeker omdat de klassiekers meteen daarna volgen en ik wil niet volledig uitgewrongen uit de Tour komen.”

Tiesj Benoot blikt vooruit naar najaar: “Luik en de Ronde na de Tour, dat kan wel eens goed uitdraaien voor mij”
Foto: Photo News

Het WK, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde

“Ik kijk enorm uit naar Luik-Bastenaken-Luik. Omdat het uitzonderlijk twee weken na de Ronde van Frankrijk valt en ik normaal gezien altijd goed uit een grote ronde kom. Bovendien zullen een aantal toppers er niet bij zijn omdat ze aan de start zullen staan van de Giro. Ik denk bijvoorbeeld aan Remco Evenepoel. En de kans op slecht weer is in oktober groter dan in april. Dus dat zou wel eens positief kunnen uitdraaien voor mij. Ik vind het ook tof dat de Ronde van Vlaanderen voor één keer na de Ardennenklassiekers valt. Dat zorgt voor een totaal andere insteek en maakt de uitdaging erg bijzonder.”

Tussen de Tour en de klassiekers valt op 27 september misschien nog het wereldkampioenschap wielrennen in Zwitserland. Bondscoach Rik Verbrugghe liet deze week in onze krant verstaan dat Tiesj Benoot daar na zijn puike prestatie in Parijs-Nice een plaats is opgeschoven in de pikorde. “Ik kijk erg uit naar het WK. In Parijs-Nice heb ik in een rit met meer dan 4.000 hoogtemeters bewezen dat ik thuishoor tussen de wereldtop. Ik hoop erbij te zijn en ik heb geen schrik van mijn conditie vlak na de Tour. Hopelijk gaat het WK gewoon door en wordt het niet verschoven naar het Midden-Oosten ergens in november. Dat zou zeer jammer zijn. Maar dat geldt voor elke koers. Als er een tweede corona-piek komt, kunnen we alle wedstrijden op onze buik schrijven. De komende weken zijn cruciaal voor het wielrennen. Wat gebeurt er met de curve? Het is bang afwachten.”

Tiesj Benoot blikt vooruit naar najaar: “Luik en de Ronde na de Tour, dat kan wel eens goed uitdraaien voor mij”
Foto: AFP

Stof in de Strade

Het internationale wielerseizoen wordt op 1 augustus voorlopig geopend door de Stade Bianche, de Italiaanse klassieker die Benoot twee jaar geleden op heroïsche wijze won in de gietende regen. “Ik hoop dat ook de Strade in mijn programma past. Dat zou wel moeten lukken. Maar nu die wedstrijd in het midden van de zomer valt in plaats van in maart zal ze mij allicht iets minder liggen. In Toscane is het dan toch makkelijk 30 à 35 graden en zullen we een echte stofeditie krijgen in plaats van een modderkoers. Maar ik ga mij daar niet door laten afschrikken. Ik moet deze race in elk soort omstandigheden aankunnen.”

Hoogtestage

Om optimaal aan de start van het aangepaste seizoen te kunnen verschijnen, zou Benoot zoals de voorbije jaren eerst toch nog op hoogtestage moeten kunnen. “Ik hoop dat het kan in juli, want anders starten we al met een achterstand op de Colombianen aan de Tour. Ik verwacht van wel. De ploeg is alvast bezig met een lijstje met mogelijke opties samen te stellen. In januari en februari van dit jaar ben ik voor het eerst vier weken naar Tenerife geweest om mij voor te bereiden op het seizoen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het was er magnifiek om te fietsen, de wegen waren zeer mooi, het weer was top, het hotel was beter dan in de Sierra Nevada en ik ben met een uitstekende vorm teruggekeerd.”

Geen loon moeten inleveren

Terwijl de meeste wielerteams met moeite financieel het hoofd boven water kunnen houden in deze corona-tijden is Team Sunweb één van de weinige ploegen die hun renners volledig blijft uitbetalen . Opvallend voor een team dat gesponsord wordt een bedrijf uit de reissector. “We hebben echt geluk met onze sponsor”, zegt Benoot. “De reissector is toch één van de zwaarst getroffen sectoren. Maar wonder boven wonder is er bij ons nog niet te veel gesproken. In het begin van de lockdown heeft het team laten weten dat het financieel gezond is en dat ze deze crisis aan zouden kunnen. Ik heb vorige maand mijn loon gehad en elke maand dat erbij komt ben ik tevreden. Ik zou het niet onlogisch gevonden hebben als we hadden moeten inleveren.”

Vaste compagnon Vergaerde

Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix) was de voorbije maanden de vaste lockdown-trainingspartner van Benoot. Hadden ze elkaar de voorbije weken nog iets te vertellen? “We zijn twee maanden aan een stuk bijna alle dagen samen onderweg geweest. Dat zou niet met iedereen lukken. Maar je moet er ook wel tegen kunnen als er af en toe eens een stilte gelaten wordt. Vanaf volgende week kunnen we terug met meer renners tegelijkertijd op de baan. Ik heb al afgesproken met ons vast trainingsgroepje met renners van de streek van Gent: Florian Vermeersch, Nicolas Maes, Bert De Backer, Edward Theuns en Iljo Keisse.”

Tiesj Benoot blikt vooruit naar najaar: “Luik en de Ronde na de Tour, dat kan wel eens goed uitdraaien voor mij”
Foto: BELGA

In tegenstelling tot veel andere Vlaamse toppers was Tiesj Benoot de voorbije weken nergens te bespeuren tijdens een virtuele Zwift-race. “Ik probeer zo weinig mogelijk op de rollen te rijden. Ik doe dat niet graag. Ik heb tegen de ploeg gezegd: als jullie willen dat ik aan zo’n race deelneem zal ik dat doen, maar als het niet moet dan liever niet. We hadden in de ploeg genoeg renners die in Monaco en Spanje in hun kot moesten blijven en daar eerder voor stonden te springen. Geef mij maar fietsen in de buitenlucht. Ik hou daar zo van. Het weer was fantastisch en er valt zo veel te zien onderweg.”

Tiesj Benoot had het in onze Facebook live ook onder meer nog over de herkomst van zijn voornaam, het samenleven met zijn vriendin Fien in tijden van corona en zijn supporteravond.Herbekijk bovenaan dit stuk de Sportwereld Live met Tiesj Benoot.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden