Geen BK wielrennen in augustus, organisatie mikt op eind september na de Tour

Tim Merlier werd Belgisch kampioen in Gent vorig jaar © BELGA

Op 23 augustus zal er in Anzegem geen nieuwe Belgische driekleur uitgereikt worden. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht op de hertekende kalender. De organisatie mikt op een weekdag eind september, indien het WK wielrennen naar november wordt verplaatst.

jmg, bow, bvc

Gisteren liet Jos Smets, de directeur van Belgische Wielerbond, al verstaan dat de datum voor het BK niet optimaal was: “De UCI heeft die datum 23 augustus destijds vast gelegd. Als die datum niet lukt zullen wij als Belgische wielerbond zelf naar een oplossing moeten zoeken. Misschien komt die oplossing er wel van zelf. Stel dat het WK niet zal doorgaan in Zwitserland eind september, dan is er een nieuwe vrije plaats in de agenda. Het zijn allemaal mogelijke pistes, maar zo zijn er veel.”

Het uitstel van het BK betekent dus niet dat de wedstrijd definitief geschrapt wordt. Belgian Cycling bekijkt met de organisatoren in Anzegem of er een nieuwe plek op de kalender kan gevonden voor het BK. Een Belgisch kampioenschap met publiek en vips geniet nog steeds de voorkeur, maar als dat niet mogelijk blijkt omwille van de coronamaatregelen, wordt er ook zonder publiek gekoerst.

Eind september (als het WK verschuift)

De Belgische wielerbond wil het BK op een weekdag in de laatste week van september organiseren, waar oorspronkelijk het WK stond geprogrammeerd. Zolang de UCI niet officieel het WK verplaatst naar november in het Midden-Oosten, is het wel onmogelijk om op eind september een BK te organiseren. In dat geval wordt het kampioenschap definitief afgelast. 1 november lag ook op tafel, maar die datum werd verboden door de burgemeester.

Andere Belgische wedstrijden zullen alleszins azen op het vacante plekje op de kalender. ‘Kleinere’ wedstrijden als de Ronde van Wallonië, Dwars door het Hageland en de Schaal Sels zullen hun wedstrijd maar al te graag zien doorgaan op de vrijgekomen datum.

Ook in ander landen zorgt het nationaal kampioenschap voor verschuivingen op de kalender. Frankrijk verschoof de wedstrijd naar oktober, in Italië wil men op 31 oktober en 1 november een nieuwe nationale kampioen aanduiden. In Nederland werd het NK geschrapt dit jaar en ook in Duitsland wordt er geen opvolger voor Maximilian Schachmann gezocht. Het Duits kampioenschap in Stuttgart schuift een jaartje op naar 2021.

© BELGA

Tom Van Damme : “Uitstel voelden we al een tijdje aankomen”

“Het uitstellen van het BK op 23 augustus voelden we al een tijdje aankomen van zodra we het bericht kregen dat er in België geen massa-events mogelijk waren tot en met 31 augustus”, zegt Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond. “Wij hebben steeds nauw contact blijven onderhouden met Kokijsde voor de tijdrit en Anzegem wat de wegrit betreft. Na deze afgelasting hebben wij een paar opties voor een nieuwe datum besproken die we nu zullen onderzoeken.”

Er wordt gezegd dat jullie zouden verhuizen naar eind september omdat het WK zou weggaan van die datum?

“Er zijn een paar opties, maar daar kan ik mij niet over uitweiden. Er is met de beide gemeenten afgesproken om deze opties te bekijken en vrijdag een definitieve beslissing te nemen.”

Zou het kunnen dat het BK geen nieuwe datum zal vinden?

“Wij zijn realistisch genoeg om te beseffen dat het BK misschien toch niet zal kunnen doorgaan, maar dan zal het niet aan ons liggen. Als de volksgezondheid en de veiligheid kan gerespecteerd worden, zullen wij er alles aan doen een BK te laten plaatsvinden. Als er gekoerst kan worden in de zomer en in het najaar en er dus een Ronde van Frankrijk en een Ronde van Vlaanderen kan plaatsvinden, dan zal er zeker en vast ook een BK plaats vinden.”

Burgemeester van Anzegem Devogelaere: “Geen financiële kater aan overhouden”

Burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén): “We kijken met de Belgische bond naar een oplossing. Ze zijn blij dat we nog willen organiseren. Als gemeente willen we er wel geen financiële kater aan overhouden, maar de bond kijkt ook voor een oplossing op dat vlak. Op de eerste plaats komt de gezondheid van de mensen, en alles wat we nu zeggen kan binnen twee achterhaald zijn. Welke dag in september? Dat weten we niet, dit hangt van zo veel zaken af. De bond komt met een voorstel.”

LEES OOK (N+). Kalendervoorstel van Belgische ‘lagere’ koersen is een kluwen: slechts 20 stukken en toch onmogelijke puzzel

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen