OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist over fase 2 van de exit uit de lockdown

De Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd, vanaf 18 mei gaat fase twee van start. Bekijk hier welke nieuwe beslissingen genomen werden.

Musea en culturele bezienswaardigheden

Vanaf 18 mei mogen musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen open gaan, als de aankoop van tickets via een online platform of telefonisch geregeld kan worden. Er moeten ook maatregelen worden genomen om massa’s te vermijden. Bibliotheken blijven ook open. De premier verwacht voor het einde van de week een verslag van de GEES.

Contactberoepen: Kappers en schoonheidsspecialisten

Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen ook vanaf 18 mei heropstarten. Dit kan enkel als ze op afspraak werken. Mondmaskers of mond-neusbescherming zijn verplicht, ook voor klanten en er moet ook een veilige afstand kunnen worden gehouden.

Markten met maximaal 50 kraampjes

Markten in open lucht met maximaal 50 kraampjes kunnen opnieuw georganiseerd worden met akkoord van de lokale autoriteiten. Ook hier moeten de afspraken in verband met de veilige afstand gerespecteerd worden, er wordt maximaal 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam toegelaten. Er moet een circulatieplan gemaakt worden, waarbij er met eenrichtingsverkeer en aparte in- en uitgangen wordt gewerkt. Mondmaskers worden ook verplicht voor de marktkramers en het personeel. Voor klanten wordt het aanbevolen. Elke marktkramer moet ook middelen voorzien om handhygiëne te voorzien en voeding en drank mag niet geconsumeerd worden op de markt.

Heropening dierenparken

Dierenparken mogen opnieuw open vanaf 18 mei. Dit kan enkel als ze de verkoop van tickets online of via telefoon kunnen doen om de toegang te beperken. Er moet ook een circulatieplan komen. Restaurants, cafés, attracties en speelpleinen blijven gesloten.

Sporttrainingen met 20 personen

Trainingen en lessen in open lucht kunnen ook hervat worden vanaf maandag. Dit kan met maximaal 20 personen en de afstandregels moeten gerespecteerd worden. Er moet ook een coach aanwezig zijn. Sportclubs moeten ook de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw open gaan. Cafetaria’s blijven ook gesloten.

Begrafenissen en huwelijk met 30 personen

Begrafenissen en huwelijken kunnen vanaf maandag opnieuw georganiseerd worden met maximaal 30 personen. Dit moet nog steeds gebeuren met respect voor de afstandsregels. Het is niet toegelaten om recepties te organiseren na de ceremonie.

Tweedeverblijvers: beslissing ten vroegste op 8 juni

Voor tweedeverblijvers is het voorlopig nog wachten. De premier benadrukt dat ze eerst de tijd willen nemen om alles te bestuderen en een gedetailleerd plan te maken. Voorlopig wordt daar pas ten vroegste op 8 juni over beslist.

Verboden tot 30 juni: culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen

Tot 30 juni worden alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden. Ook waarschuwt de veiligheidsraad dat we wellicht deze zomer geen terugkeer zullen hebben naar de normaliteit.

Corrigeer

NIEUWS