Proces tegen sjoemelende bankdirecteur door coronamaatregelen uitgesteld, man zou klanten 3 miljoen euro lichter gemaakt hebben

Proces tegen sjoemelende bankdirecteur door coronamaatregelen uitgesteld, man zou klanten 3 miljoen euro lichter gemaakt hebben

Yves B. zou het geld onder andere uitgegeven hebben aan dure auto’s, etentjes en bordeelbezoeken. Foto: archief aft

Oudenburg / Jabbeke -

In de correctionele rechtbank van Brugge is de zaak tegen een sjoemelende bankdirecteur uit Zerkegem door de coronamaatregelen uitgesteld naar 10 februari 2021. Yves B. (46) zou in de BNP Paribas Fortis in Oudenburg zijn klanten maar liefst drie miljoen euro lichter gemaakt hebben.

De oplichtingsconstructie van de beklaagde kwam in november 2013 aan het licht. Yves B. werd samen met kompaan Michel D. door de onderzoeksrechter aangehouden en zat enkele maanden in voorhechtenis.

In totaal zou hij een zestal gedupeerden maar liefst drie miljoen euro afhandig gemaakt hebben. De bankdirecteur was onder andere leningen aangegaan in naam van de slachtoffers. Het is onduidelijk wat er precies met het geld gebeurd is, maar B. zou het onder andere uitgegeven hebben aan dure wagens, etentjes en bordeelbezoeken.

In het voorjaar van 2017 werd de zaak verwezen door de raadkamer, maar de verdediging tekende beroep aan. Uiteindelijk besliste de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent begin januari 2018 dat Yves B. zich wel degelijk voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden voor oplichting, schriftvervalsing en misbruik van vertrouwen.

Ook zijn kompaan Michel D. en twee andere beklaagden staan terecht voor hun rol in de zaak. Op strafrechtelijk gebied werd de bank zelf buiten vervolging gesteld.

De zaak werd in juni 2018 ingeleid. Na uitgebreide conclusietermijnen zouden de pleidooien begin januari 2020 gehouden worden. Eén van de beklaagden kon door een hartprobleem niet aanwezig zijn, waardoor de zaak uitgesteld werd.

Dossier met veel betrokken partijen

Op woensdag 13 mei kon de zaak opnieuw niet gepleit worden. Door de coronamaatregelen was het blijkbaar niet mogelijk om een dossier met relatief veel betrokken partijen te behandelen. Bovendien dreigt er geen verjaring, wat in andere fiscale zaken soms wel het geval is. De pleidooien werden dan ook uitgesteld naar de zitting van 10 februari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio