Na 21 juni en 23 augustus vindt BK in Anzegem een nieuwe datum

BK wielrennen op weekdag net na de Tour (en desnoods zonder publiek)

BK wielrennen op weekdag net na de Tour (en desnoods zonder publiek)

Foto: BELGA

Wat al dagen sluimerde, werd woensdagmiddag bevestigd. De wegrit van het Belgisch kampioenschap zal niet op 23 augustus worden gereden. De wielerbond en de vzw BK Halle Anzegem 2020 moeten op zoek naar een nieuwe datum en botsen op hun limieten. Enkel een weekdag net na de Tour is een mogelijkheid. Het BK op de dinsdag of woensdag dus. “Desnoods zonder publiek, maar het belangrijkste is dat we koers kunnen geven.”

Artikel over de aangepaste wielerkalender nummer elfendertig. Na het oorspronkelijke 21 juni wordt nu ook 23 augustus gecanceld als datum voor de wegrit van het BK. “Omdat massa-events in België niet mogelijk zijn tot en met 31 augustus, was het onmogelijk die datum te handhaven”, zegt bondsvoorzitter Tom Van Damme. “Maar als de volksgezondheid en de veiligheid kunnen worden gerespecteerd, zullen wij er alles aan doen om een BK te laten plaatsvinden”,

Het nieuwe uitstel is goed nieuws voor de Schaal Sels, Dwars door het Hageland en de Ronde van Wallonië, die openlijk aasden op het weekend van 23 augustus. Die koersen zijn kleiner dan een BK en niet per se massa-evenementen.

Het BK zelf treft het dan weer minder. Op tafel liggen enkele data, maar die hebben alle hun beperkingen, en soms niet eens kalendermatig. Het weekend van 31 oktober en 1 november, waar ook het Italiaanse kampioenschap zal liggen, is geen optie. De lokale ronde in Anzegem passeert langs de kerkhoven van Vichte, Ingooigem en Heirweg. Daarom is het weekend van Allerheiligen voor de burgemeester not done.

De andere weekends in oktober – waar het Franse kampioenschap op mikt – maken ook geen kans omdat ze worden ingepalmd door achtereenvolgens Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en andere renners tegelijk de Giro betwisten. Om diezelfde reden zijn ook de eerste twintig dagen van september geen optie wegens de Tour. Blijft dus over de periode van maandag 21 september tot en met maandag 28 september. Op 29 september begint de BinckBank Tour en op 30 september ligt de Waalse Pijl.

Wat met WK?

Enter het WK. Dat was voorzien in het Zwitserse Aigle-Martigny van 20 tot en met 27 september, maar lijkt nu een stille dood te sterven en vervangen te zullen worden door een WK in Qatar in november. Zwitserland heeft net als België een complexe staatsstructuur en niet elke regio wil het WK zien plaatsvinden. Bovendien is Zwitserland niet zeker dat het tegen dan reeds alle verschillende nationaliteiten wil ontvangen binnen zijn grenzen. Ten slotte zou ook de lokale organisatie met financiële problemen kampen. Uiterlijk op 20 mei beslist de UCI over het WK in Zwitserland, maar de strijd lijkt nu al beslecht.

De vrijgekomen week van het WK is dus prima voor het BK en andere organisatoren – ook de Scheldeprijs lonkt naar deze periode. Logisch zou zijn om het BK op zondag 27 september te organiseren, maar dan staan in Anzegem al andere events op het programma. Daarom wordt nu geopperd voor een weekdag net na het einde van de Tour. Allicht dinsdag 22 september of woensdag 23 september. Donderdag ligt moeilijker omdat het dan markt is in startplaats Halle. “We maken ons sterk dat we het kunnen organiseren, desnoods zonder publiek”, aldus de organisator, die vrijdag de knoop doorhakt.

Corrigeer

MEER NIEUWS