Boer sleurt koe met riem aan de nek uit Dender: “Onaanvaardbaar gewelddadig”

Boer sleurt koe met riem aan de nek uit Dender: “Onaanvaardbaar gewelddadig”

Hoewel de brandweer ter plaatse was om de koe veilig op het droge te helpen, bond de boer het dier aan zijn tractor. Foto: if

Ninove / Geraardsbergen -

Een boer heeft een pv gekregen omdat hij op een wel erg ruwe manier zijn koe die in de Dender was gesukkeld op het droge heeft getrokken. Opmerkelijk: dezelfde boer werd enkele jaren geleden ook al gefilmd toen hij een stier zwaar mishandelde.

Vorige week donderdag was een koe in Zandbergen in de Dender gesukkeld en vastgeraakt in de modder. Een passant riep de hulp in van de brandweer van de hulpverleningszone Zuid-Oost maar dat was buiten de eigenaar van de koe gerekend, die intussen ook ter plaatse was gekomen. De boer hing een riem rond de nek van het dier, bond die vast aan zijn tractor en sleurde de koe zo uit de Dender. De beelden bereikten zowel dierenrechtenorganisatie Gaia als de stadsbesturen van Geraardsbergen en Ninove. “We hebben de beelden gezien en zijn verontwaardigd. De brandweer, die hiervoor opgeleid is, heeft geschreeuwd dat de boer moest stoppen. Het dier dreigde verhangen te worden”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Dierenmishandeling in Geraardsbergen/Ninove. Video: Gaia

Er werd een proces-verbaal opgesteld. “De melding zal ernstig worden onderzocht”, zeggen Ninoofs schepen Wouter Vande Winkel en Geraardsbergse schepen Martine Duwyn (Open VLD). “Als het onderzoek ook de andere verklaringen van getuigen bevestigen, kan dit niet zonder gevolg blijven. We bekijken of we ons burgerlijke partij kunnen stellen.”

De boer is niet aan zijn proefstuk toe. “Twee jaar geleden heeft hij in de Neerstraat in Appelterre al een stier zwaar mishandeld”, vertelt Vandenbosch. “Dat dier kreeg stokslagen en werd drie- tot vierhonderd meter verder gesleept achter aan een tractor, waarbij hij een lang bloedspoor achterliet. Die boer beseft duidelijk niet dat dit gewelddadige gedrag onaanvaardbaar is. Ik hoop dan ook dat hij wordt vervolgd.”

Corrigeer

NIEUWS