Celebs

“Ik voelde mij daar héél ongemakkelijk bij”: Ex-jurylid ‘America’s Next Top Model’ klapt uit de biecht

“Ik voelde mij daar héél ongemakkelijk bij”: Ex-jurylid ‘America’s Next Top Model’ klapt uit de biecht

Jay Manuel Foto: Shutterstock

Ook al heb je maar een paar seizoenen van America’s Next Top Model bekeken, zal je je waarschijnlijk veel momenten herinneren van de show die vandaag absoluut niet meer door de beugel zouden kunnen. Van een model dat de kloof tussen haar tanden moest laten dichten tot ‘blackface’, het zijn slechts enkele dingen die we tijdens de show te zien kregen. En daar heeft ex-jurylid Jay Manuel nu ook spijt van.

Onlangs sprak model Tyra Banks, die de show presenteerde, over die problematische momenten op sociale media. Ze nam daarbij ook de verantwoordelijkheid op zich over de twijfelachtige beslissingen van de show. Maar mensen hadden gemengde gevoelens hierover en wezen erop dat ze niet uitlegde waarom die keuzes in de eerste plaats gemaakt werden en op het feit dat ze zich niet echt verontschuldigde.

In een interview met Variety, waarin hij zijn satirische roman promootte over zijn ervaringen tijden America’s Next Top Model, vertelde Jay Manuel over hoe hij die onaangename momenten heeft ervaren. “Als je in zo’n omgeving werkt, moet je vaak naar de producenten luisteren en uiteindelijk waren Ken en Tyra diegenen die het voor het zeggen hadden. Ik vind het wel oneerlijk om het hele team onder de bus te gooien. Want niet het hele team ging akkoord met de beslissingen die genomen werden tijdens de hoogdagen van de show”, legt hij uit.

Er werd tijdens het interview ook gevraagd naar zijn mening over het moment tijdens de show waarom Tyra de lesbische deelneemster Kim vertelde dat ze haar ‘queerness’ links moest laten liggen als ze als model wilde slagen. “Ik zat in de kamer naast haar en ik herinner me dat ik me daar ongemakkelijk bij voelde”, herinnert Jay zich. “Ik was verward, want de bedoeling was net dat ze er niet enkel mooi uitzagen maar dat ze ook zouden tonen wie ze echt waren tijdens een fotoshoot.”

Blackface-aflevering

Ook de aflevering waarbij de modellen plots een ‘rassen-ruil’ moesten doen, zorgde voor heel wat ongemak bij het voormalig jurylid. “Ik voelde me hier zo, zo, zo ongemakkelijk bij. Het moest eigenlijk een heel ander concept zijn, dat weet ik nog heel goed.” De bedoeling was volgens Jay wel om een babypop vast te houden en dat de meisjes melk op hun bovenlip zouden hebben. Maar het feit dat de meisjes ook plots een andere huidskleur kregen, was volgens hem pas later aan het concept toegevoegd.

“Ik was geschokt. Ik ben biracial, maar ik heb me altijd als zwarte geïdentificeerd. Mijn ouders zijn opgegroeid onder de apartheid in Zuid-Afrika. Dus voor mij, met begrip voor de geschiedenis van mijn eigen land en ras, was dit echt een moment waarvan ik dacht: doen we dit nu echt?”

“Verschillende producers, niet alleen ikzelf, waren erg bang om hun stem te laten horen. Ik sprak eerst over mijn bezorgdheid met een andere co-executive producer omdat ik te bang was om met iemand van hogerop te spreken.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees