Ook Ironman van Hawaï afgelast: iconische wedstrijd vindt volgend jaar twee keer plaats

Ook Ironman van Hawaï afgelast: iconische wedstrijd vindt volgend jaar twee keer plaats

Het podium van de Ironman van Hawaï van vorig jaar: Winnaar Jan Frodeno geflankeerd door Timothy O’Donnell en Sebastian Kienle Foto: BELGA

Het coronavirus heeft nu ook de Ironman van Hawaï klein gekregen. De Ironman Group heeft donderdag beslist dat de meest iconische triatlonwedstrijd ter wereld dit jaar niet zal doorgaan. In 2021 zou het wereldkampioenschap op de lange afstand dat al meer dan veertig jaar plaats vindt op Hawaï twee keer plaatsvinden: op 6 februari en op 9 oktober.

Het uitstel van de Ironman van Hawaï - gepland op 10 oktober 2020 - hing al langer in de lucht. Hoewel The Big Island relatief gespaard bleef van de COVID-19 pandemie leek het al snel onmogelijk om een sportevenement met 2.500 deelnemers uit alle hoeken van de wereld in oktober veilig te laten plaatsvinden. Bovendien werden al zowat alle grote Ironman-wedstrijden dit jaar afgelast, waardoor het quasi onmogelijk zou zijn om nog voldoende atleten zich te laten kwalificeren. Laat staan zich nog deftig voor te bereiden.

En dus trok de Ironman Group donderdag definitief een streep door 10 oktober 2020 en verplaatst het zijn paradepaardje 6 februari 2021. Ook de kwalificatieperiode voor het WK wordt verlengd. Tien maanden later - op 9 oktober 2021 - staat dan al een nieuwe Ironman van Hawaï gepland. Twee voor de prijs van één, het gebeurde ook in de begindagen van de wedstrijd. In 1982 werd de Ironman van Hawaï ook georganiseerd in februari en oktober. Een keer in Waikiki, de tweede keer in de huidige startplaats Kona.

Enkele wereldtoppers lieten eerder al weten niet zo blij te zijn met een Ironman van Hawaï in februari. Zo vroegen de Duitsers Jan Frodeno en Patrick Lange - de laatste twee winnaars - zich luidop af of Europeanen zich in de winter wel deftig kunnen voorbereiden op zo’n WK. Voor onze landgenoot Bart Aernouts - tweede in 2018 - was de Ironman van Hawaï zijn hoofddoel van het seizoen. Ex-winnaar Frederik Van Lierde had eerder al aangegeven dat hij in zijn afscheidsjaar vriendelijke bedankte voor een trip naar Hawaï en zich liever richtte op een zesde zege in de Ironman van Nice (11 oktober).

Ook WK op de halve afstand afgelast

Ook het WK Ironman op de halve afstand, die in november in het Nieuw-Zeelandse Taupo had moeten plaatsvinden, is afgelast maar kreeg nog geen nieuwe datum. Een streep door de rekening van onze landgenoten Marten Van Riel, Pieter Heemeryck en opnieuw Bart Aernouts.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.