BK wielrennen bij de profs wordt definitief twee dagen na de Tour gehouden, Evenepoel en Nys hebben hun bedenkingen

 BK wielrennen bij de profs wordt definitief twee dagen na de Tour gehouden, Evenepoel en Nys hebben hun bedenkingen

Tim Merlier mag zijn driekleur op 22 september proberen verdedigen Foto: BELGA

Dinsdag 22 september is de nieuwe en definitieve datum waarop het Belgisch kampioenschap voor profs wordt gehouden. Kan er die dag door de coronacrisis weer niét gekoerst worden, dan vindt er dit jaar zowel voor de mannen als de vrouwen géén wegkampioenschap plaats. Dan is het wachten op Waregem 2021.

22 september is het compromis dat uit de bus kwam nadat er al eerder door de coronacrisis een streep moest getrokken worden door de oorspronkelijke zondag van 21 juni en de vervangzondag van 23 augustus. Zowel de organisator Anzegem 2020, de burgemeester en zijn collega in Halle, als de Belgische wielerbond kunnen leven met een nationaal wegkampioenschap voor profs dat uitzonderlijk op een weekdag wordt gereden.

Het wordt na de coronacrisis meteen ook de eerste grote koers in eigen land waarop alle toppers aanwezig zijn. Al zal er dus voor één keer geen tijd zijn om in Parijs na afloop van de Tour goed door te zakken want anderhalve dag later zijn alle Belgen al in Halle verwacht voor de start van het BK.

De vrouwen rijden op een normaal uur hun kampioenschap op het lokale circuit in Groot-Anzegem, terwijl de profs van Halle naar West-Vlaanderen rijden. Conform Halle-Ingooigem die andere jaren op de internationale kalender staat.

Veel uitwijkmogelijkheden om een Belgisch kampioenschap op een datum te houden dat er internationaal niet wordt gekoerst, waren er niet meer. Ook al omdat alle fitte renners op zo’n nationaal kampioenschap moéten aanwezig zijn.

Burgemeester Gino Devogelaere had liever niet de eerste zondag na de Tour gezien omdat die dag alle uitgestelde eerste communies en vormsels in Groot-Anzegem worden gehouden. In principe ligt dinsdag 22 september in de week dat de wereldkampioenschappen in Aigle-Martigny worden gereden. De kans dat de datum en Zwitserland als gastland wordt behouden, slinkt met de dag. Maar zelfs al gaan die in de voorziene week door, dan nog zijn er die dag geen profs aan de slag.

Publiek?

Op vandaag is het helemaal niet duidelijk of dit BK mét of zonder publiek, of met slechts een beperkt aantal toeschouwers wordt gehouden. “Het liefst wel, desnoods gelimiteerd, maar dat zien we dan wel”, klinkt het in Anzegem. “Dat hangt van de volksgezondheid af die primeert, en wordt bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Maar als er die dag mag gekoerst worden, dan kennen we de dinsdag na de Tour de opvolger van Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke.”

Zo komt het dat de datum die normaal voorzien was voor de Textielprijs in Vichte de dag wordt dat het nationale kampioenschap voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis op een weekdag wordt verreden. Tenzij het coronavirus er opnieuw anders over beslist.

 BK wielrennen bij de profs wordt definitief twee dagen na de Tour gehouden, Evenepoel en Nys hebben hun bedenkingen
Jesse Vandenbulcke reed in Gent naar de Belgische titel bij de vrouwen Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Bondsvoorzitter Van Damme: “De streek van Anzegem heeft een traditie met midweekwedstrijden”

De voorzitter van de Belgian Cycling, voorzitter Tom Van Damme, is blij dat de kogel door de kerk is. “Het is simpel: ik denk dat dit een uitzonderlijk jaar is en tegelijk een uitzonderlijke datum voor het Belgisch kampioenschap, maar ik vind dinsdag 22 september gelijk ook een mooie datum. Oké, de truien voor vrouwen en mannen worden verdeeld op een weekdag, maar anderzijds stel ik vast dat de streek met de Danilith Nokere Koerse, Dwars door Vlaanderen Waregem, de E3 BinckBank Classic Harelbeke, de Textielprijs in Vichte en Halle-Ingooigem een traditie heeft van wielerwedstrijden die tijdens de week druk bewoond worden.”

“Op voorwaarde dat het natuurlijk van de Nationale Veiligheidsraad dan kan. Het is simpel: ik denk dat indien dit BK op deze datum niet kan gehouden worden, dat er dan dit jaar maar weinig koersen meer zijn. Dit is een cruciale datum, niet enkel voor de WorldTourrenners die eventueel uit de Tour komen, maar ook voor de professioneel continentale en continentale ploegen, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Ik ben blij dat we samen met het Anzegem Cycling 2020, de mensen in Halle en de verschillende burgemeesters tot deze oplossing zijn gekomen. Dit is een datum die niet echt moet opboksen tegen de grote internationale wedstrijden. Neem dat het WK op de voorziene datum in Aigle-Martigny wordt gehouden, dan nog kunnen Remco Evenepoel & Co even heen en weer komen uit Zwitserland waar in principe nog altijd de laatste zondag van de Tour het WK tijdrijden voor mannen is voorzien. Tot nader order blijft dit het plan A voor het WK. Indien nodig de komende maanden wordt er geschakeld naar plan B en dan is het nog eenvoudiger voor de door de bondscoach aangeduide tijdrijders op het WK.”

 BK wielrennen bij de profs wordt definitief twee dagen na de Tour gehouden, Evenepoel en Nys hebben hun bedenkingen
Tom Van Damme: “Als het BK op die dag niet kan, dan vrees ik dat er dit jaar in eigen land nog maar weinig zal gekoerst worden...” Foto: BELGA

Remco Evenepoel en Sven Nys hebben hun bedenkingen

In de week van het WK, twee dagen na de Ronde van Frankrijk en tijdens het veldritseizoen: het belooft een wel erg drukke periode te worden voor de Belgische renners. “Dat zal heel wat reizen worden in die week”, aldus Remco Evenepoel.

“Het wordt een moeilijke klus om renners te vinden voor die periode, vrees ik”, stelde Sven Nys vast.

Data Belgische kampioenschappen

BK Tijdrijden Jeugd : zondag 30 augustus – Borlo

BK MTB alle categorieën : zaterdag 5 en zondag 6 september – Houffalize

BK Weg Junioren (Dames en Heren) : zaterdag 5 september – Middelkerke

BK Weg Elites (Dames en Heren) : dinsdag 22 september – Anzegem.

Bij de onderstaande kampioenschappen wordt er momenteel verder gewerkt om tot een nieuwe datum te komen:

BK Tijdrijden Dames U23, Dames Elite, Heren Elite z/c en Heren Elite m/c – Koksijde

BK Weg Nieuwelingen (Dames en Heren) – Velzeke (Zottegem)

BK Weg Aspiranten (Dames en Heren) – Liedekerke

BK Weg Heren U23 en Heren Elites z/c – Lokeren

BK BMX (alle categorieën) – Pulderbos (Zandhoven).

bekijk ook

Remco Evenepoel en vriendin weten ook niet meer wat nog mag en kan, viroloog Marc Van Ranst reageert: “Welk deel van “blijf in uw kot” is zo moeilijk?”

Philippe Gilbert over afgelaste wielerwedstrijden

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.