Parket onderzoekt samenscholing met twintigtal jongeren georganiseerd door schepen in Molenbeek: “Het was een vergadering”

Parket onderzoekt samenscholing met twintigtal jongeren georganiseerd door schepen in Molenbeek: “Het was een vergadering”

Foto: rr

Brussel / Sint-Jans-Molenbeek -

Het Brussels parket is een onderzoek gestart naar wat zich woensdagavond heeft afgespeeld in de Brusselse gemeente Molenbeek. Op uitnodiging van de lokale schepen van Jeugd werd er een vergadering gehouden, maar op filmpjes is te zien dat er eten aangevoerd werd en twee tafels gedekt staan voor 18 personen om te eten. Het heeft verdacht veel weg van een gezellig etentje, meldt Sudpresse, maar dat is in coronatijden natuurlijk verboden.

De video’s kwamen woensdagavond op sociale media terecht. Daarop is te zien hoe de sfeer er goed inzit in het Centra Communautaire Maritime (CCM), een gebouw van de gemeente Molenbeek. Op de filmpjes is te zien hoe twee tafels voor 18 personen gedekt zijn om er aan te eten en er zijn ook beelden te zien van harira, de soep die vaak genuttigd wordt door moslims. Bovendien schrijft de maker van de filmpjes er ‘iftar’ bij, en dat is de maaltijd die moslims tijdens de ramadan na zonsondergang tot zich nemen.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat het om een georganiseerde samenkomst gaat. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) zegt van niets te weten, maar schepen van Jeugd Gloria Garcia-Fernandez (LB) was er wel aanwezig. Meer zelfs: het was zij die de aanwezige jongeren van de ‘Gilets blancs’ - die sinds het begin van de coronacrisis voedsel uitdelen aan zij die het nodig hebben - uitgenodigd had. “Voor een vergadering”, zegt ze zelf. “Die is om 20 uur begonnen, maar duurde lang. Daarom zijn jongeren buiten wat dadels en melk gaan zoeken om op te eten. Het was zeker geen georganiseerde iftar.”

De politie is ter plaatse gekomen en er is pv opgesteld voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Dat zegt Caroline Vervaet van politiezone Brussel-West. “Er was een twintigtal personen aanwezig.” Het Brussels parket heeft een onderzoek opgestart “om te achterhalen in welke omstandigheden de feiten die de politie vastgesteld heeft, zich daar afgespeeld hebben”, zegt woordvoerder Denis Goeman.

Corrigeer

NIEUWS