Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Opwarming met social distance.  Photo News

Topsport in een bubbel van veertien: op coronatraining met Nina Derwael en de keurgroep van olympische gymnastes

“Je kunt toch moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen?”

Het sportinternaat is inmiddels coronaproof verbouwd. Zoetjesaan mag de lockdown een tikje lighter in de aanpalende sporthal, waar een van ’s werelds beste ploegen in een van de mondiaalste sporten traint. Waar het geringste detail dat het verschil kan maken tussen wel/geen medaille urenlang wordt ingeslepen, elke verloren training haast dubbel telt. Op coronatraining bij de wereldkampioene Nina Derwael en haar bubbel van veertien gymnastes, die in aanmerking komen voor de Olympische Spelen. “Hatsjie! Naar waar moet ik mijn hoofd draaien?”

“Together to Tokyo 2020.” De slogan, naast het hoofd van Nina Derwael, prijkt op haar autootje. De gepersonaliseerde wagen staat tijdens de week netjes geparkeerd voor de topsportgymnastiekhal. De Sportvrouw van het Jaar verblijft door de week op internaat, haar habitat sinds ze turnstertje in de dop was.

Inmiddels is ze alweer een tijdje aan het trainen. Ongeveer een week ging het sportinternaat in lockdown. Terwijl Derwael en co. naar huis werden gestuurd, werd hun sportieve heimat omgebouwd. Marjorie Heuls, coach van Derwael en de andere seniores: “Ze hebben de kamers aangepast, zodat er nu slechts één in een kamer woont, in de plaats van twee. De kookfaciliteiten werden gesloten, we lieten eten brengen. Aanvankelijk kwamen alleen de seniores, later volgden de juniores.”

Eén na één druppelen ze de zaal binnen voor de namiddagtraining. Together to Tokyo 2020, al is dat nu iets minder together, met iets meer afstand. De muziek staat aan, met de nodige social distance warmen ze op.

“Als het daar maar is, valt ermee te leven”, zegt Heuls. “We waren vooral blij dat onze olympische toppers indoor konden blijven trainen, anders hadden ze enorm veel van hun training verloren.” Derwael nam in de ‘thuisweek’ enkele kleinere gymtoestelletjes mee, toch? “Voor haar en de anderen is het toch belangrijk dat ze niet te lang thuis bleven, zodat ze die toestellen blijven ‘voelen’, zoals een zwemmer watergevoel nodig heeft”, vervolgt Heuls. “Turntraining is zó specifiek en welk toestel verleer je het snelst? De brug met ongelijke leggers (hét toestel van Derwael, nvdr.). Alles wat met de benen heeft te maken, kun je nog wat trainen thuis, dat zijn natuurlijke bewegingen. Alles tot aan de benen is minder natuurlijk. En je kunt moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen, hé.”

Koorts? Quarantaine

Hatsjie!” Een van de coaches moet niezen. Ze duikt ineen: “Naar waar moet ik mijn hoofd draaien? Sorry, er stond iemand voor mij en iemand achter mij.” De groep lacht. De corona-automatismen zitten erin: geen knuffels, afstand bewaren, niezen in de elleboog, iedereen zijn eigen fles water…

De strengste fase is achter de rug, vertelt Heuls. “In het begin moesten ze voor elke training hun temperatuur laten opmeten en hun handen ontsmetten. Nu verplichten we hen niet meer om voor elke training hun temperatuur op te meten. En als iemand toch een verhoogde temperatuur heeft, gaat die in quarantaine. Maar ze zitten toch al een tijdje bij elkaar, de kans dat ze elkaar besmetten, is heel klein. Eerst waren het enkel de seniores en trainden de juniores in een andere zaal, zodat er nog meer ruimte per gymnaste was. Ook nu houden ze nog altijd afstand, dat lukt aardig.”

De olympische topsportbubbel – de gymnastes die momenteel in aanmerking komen voor de Olympische Spelen, met Derwael als uithangbord – telt veertien atletes. Veertien, voor vier basisplaatsen, en een reserviste. Die selectie is een zorg voor later. Even hard moedigen ze elkaar aan bij elke oefening.

De Japanse vlag

Athene 2004. Peking 2008. Londen 2012. Rio 2016. Rio 2016. Doha 2018. Stuttgart 2019. Elke dag, elke training kunnen ze er niet naast kijken: over de lengte van de zaal hangen grote affiches met de voorbije Olympische Spelen met de namen en foto’s van de aanwezige Belgische gymnastes en gymnasten. Rio 2016 krijgt twee affiches, want voor het eerst een olympische mannen- en vrouwenploeg. Doha 2018 en Stuttgart 2019 horen niet in dat olympische rijtje, maar zijn incontournable, want dat was de eerste keer dat Derwael zich tot wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers kroonde én een jaar later haar dominantie bevestigde.

Bij wijze van bijkomende motivatie hangt aan de andere kant een Japanse vlag met opschrift BELGIUM. Aan een spiegel hangt het officiële logo van Tokyo 2020. Dat blijft ongewijzigd, ook nu de Spelen een jaar werden verzet. “Dat was een shock”, bekent Heuls. “Met sommigen heb ik veel moeten praten, met anderen minder, naargelang ieders karakter.”

Tokio 2020 wordt Tokio 2021: is dat voor Derwael nu goed – ze heeft een jaar meer tijd om te werken aan haar oefening – of slecht – de anderen hebben een jaar meer tijd om de leading lady van de brug proberen te evenaren/overtreffen? “Er zullen misschien één, twee nieuwe meisjes bij komen omdat de Spelen een jaar later zijn, maar ze zullen nooit nu al op het niveau van Nina staan”, denkt Heuls. “De concurrentes voor de medailles op de brug liggen vast. Nina stond een trapje hoger dan de rest. Oké, die hebben een jaar extra, maar Nina zal niet minder sterk zijn volgend jaar. Ook zij heeft een jaar de tijd om vooruit te gaan.”

Het vervelende: er is geen enkele internationale graadmeter. Het EK in Parijs is afgelast, wereldbekers of andere internationale competities zijn uitgesteld of verdwenen. Dat geldt ook voor alle Belgische gymnastes, die zich nu niet op competities kunnen bewijzen. “We willen toch eind juni onder ons de meisjes al eens evalueren en een eerste klassement opstellen voor de olympische ploeg”, besluit Heuls. “Maar zal er wel of geen vaccin zijn? Dat houdt ons toch bezig. Pas dan kunnen we er helemaal zeker van zijn dat de Olympische Spelen in 2021 zullen plaatsvinden.”