OCAD-topman: “Toenemende dreiging van extreemrechts tijdens coronacrisis”

OCAD-topman: “Toenemende dreiging van extreemrechts tijdens coronacrisis”

Foto: Bart Dewaele, BDW

De dreigingen waarmee ons land te kampen blijven ook tijdens de coronacrisis bestaan. Dat zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) maandag in een interview met Le Soir. Van Tigchelt zegt zich onder meer zorgen te maken over de sabotage van zendmasten gelinkt aan de uitrol van 5G.

“Er is een kleine daling van de jihadistische dreiging, maar langs de andere kant is er een toenemende dreiging van extreemrechts”, aldus Van Tigchelt. Beide ideologieën zijn meer dan ooit aanwezig en de media zijn voor hen cruciaal. “Het is de ruimte waarin ze experimenteren”, zegt hij.

“Alle extremisten proberen de crisis op het internet te recupereren om hun discours te voeden, om hun sympathisanten te overtuigen”, aldus de OCAD-topman. Extremisten hebben mensen nodig die ze kunnen manipuleren en de angst en het isolement door de coronacrisis kunnen hen daarbij helpen.

Zendmasten saboteren

Van Tigchelt zegt zich ook zorgen te maken over extreemlinkse en -rechtse bewegingen die de uitrol van 5G linken aan de corona-uitbraak. Dat die groepen zendmasten saboteren vindt de topman erg zorgwekkend. “Die daden zijn gericht tegen infrastructuur, maar die infrastructuur is cruciaal om mensenlevens te redden als er zich een noodgeval voordoet”, zegt hij. “We moeten nieuwe incidenten vermijden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS