Honderden dorpjes in China gaan weer in lockdown door nieuwe uitbraak van corona

Video: Reuters

Door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het noordoosten van China zijn minstens 1.205 dorpjes afgesloten van de buitenwereld. De nieuwe besmettingen doken op in de provincie Jilin nadat Chinese burgers de Russische grens hadden overgestoken om thuis te raken. Dat was mogelijk door de versoepeling van de maatregelen omdat de epidemie “voorbij” was. In grotere steden van de provincie werd het coronavirus nu toch weer vastgesteld, waardoor volledige gemeenschappen opnieuw in quarantaine moeten.

De provincie Jilin grenst aan Rusland en Noord-Korea en is nu in een “staat van oorlog” nadat het coronavirus opnieuw was opgedoken. Vorig weekend werd een gedeeltelijke lockdown afgekondigd, maar intussen zijn al 125 mensen besmet met Covid-19. Twee patiënten zijn overleden. Daarom besliste de Chinese overheid om 1.205 dorpen af te sluiten van de buitenwereld en transport naar die gebieden te verbieden.

“De maatregelen worden strikt geïmplementeerd”, aldus Jin Hua, de burgemeester van de stad Shulan, waar besmettingen werden vastgesteld. “We stellen alles in het werk om een nieuwe epidemie te voorkomen en onder controle te houden.” Ze voegde eraan toe dat mensen in de stad zullen worden gescreend op corona, te beginnen met de wijken waar het virus opnieuw opdook.

Meer dan vijfhonderd zorgverleners zijn ook naar de nabijgelegen stad Jilin afgereisd. Ze bieden hun hulp aan omdat de stad het dreigingsniveau van ‘matig’ naar ‘hoog’ heeft veranderd, aldus de Chinese staatsmedia. 8.000 inwoners van de stad zouden sinds woensdag in quarantaine zitten, massabijeenkomsten zijn opnieuw verboden en het openbaar vervoer doet enkel nog korte ritjes.

bekijk ook

UITGELEGD. Zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN