Antwerpse Joodse gemeenschap ongerust over mogelijk vertrek van militairen op straat

Antwerpse Joodse gemeenschap ongerust over mogelijk vertrek van militairen op straat

Foto: Photo News

Antwerpen -

De Joodse gemeenschap van Antwerpen is bezorgd over het voornemen van de federale regering om vanaf september geen militairen meer beschikbaar te stellen voor de bescherming van burgers en burgerdoelen zoals de Antwerpse Joodse wijk. Dat zegt het Forum der Joodse Organisaties (FJO), dat onder meer vreest dat de politie omwille van de coronacrisis niet over voldoende capaciteit zal beschikken om de Joodse wijk te beveiligen.

Het FJO wijst er ook op dat Joden in sommige complottheorieën verantwoordelijk worden gesteld voor het coronavirus. Terroristische organisaties zouden met dergelijke desinformatiecampagnes hun aanhangers rijp maken voor het plegen van aanslagen. “Dan is het niet logisch dat juist in de Joodse wijk in Antwerpen zwaarbewapende militairen uit het straatbeeld zouden verdwijnen”, aldus nog het FJO. “Dat militairen zouden worden vervangen door eveneens zwaarbewapende politie-eenheden zou mogelijk een optie zijn. Maar de militairen verschenen in het straatbeeld omdat in het verleden de politie onvoldoende personeel voor de beveiliging van de Joodse wijk ter beschikking had.”

Waakzaamheid

Het FJO roept zowel de regering als het Antwerpse stadsbestuur op om “de waakzaamheid en afschrikking geenszins te verminderen”. De Joodse gemeenschap heeft in deze tijden veeleer meer dan minder bescherming van leger en/of politie nodig, luidt het.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kijkt alvast naar het federale niveau voor een oplossing. “De federale overheid heeft altijd gezegd dat wie onder dreigingsniveau 3 valt, extra beveiliging krijgt”, laat De Wever weten via zijn kabinetschef. “Wanneer de militairen zouden verdwijnen, gaan we ervan uit dat de federale overheid minstens een evenwaardig alternatief voorziet. We kunnen ons niet voorstellen dat de federale regering de Joodse gemeenschap in de steek laat.”

Corrigeer

NIEUWS