Voka: “Ontzie bedrijven bij captatieverbod”

Voka: “Ontzie bedrijven bij captatieverbod”

Foto: Photo News

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil dat de bedrijven ontzien worden wanneer er maatregelen komen om het watertekort aan te pakken. Het instellen van een captatieverbod zou, na de coronacrisis, bij heel wat bedrijven nog voor bijkomende economische schade zorgen, zo luidt het maandag in een persbericht.

De Vlaamse Droogtecommissie komt dinsdag samen om de situatie van de aanhoudende droogte te bespreken en eventuele maatregelen zoals captatieverboden te adviseren aan de provinciegouverneurs.

Ondoordacht

Volgens Voka is het noodzakelijk dat bij die maatregelen rekening wordt gehouden met de situatie waarin de bedrijven zijn terechtgekomen door de coronacrisis. “Bedrijven krabbelen stilaan terug recht na de lockdown en de coronacrisis. Men mag bedrijven bij aanhoudende droogte en watertekorten niet ondoordacht verbieden om water te gebruiken, want dan dreigt een compleet fiasco”, klinkt het maandag in een persbericht. “Bedrijven moeten zeker kunnen blijven draaien of nog grotere maatschappelijke en economische problemen komen op ons af.”

Essentieel

Volgens Voka is het voor acht op de tien bedrijven die waterbronnen uit de buurt gebruiken onmogelijk om over te schakelen op alternatieven. “Een captatieverbod voor bedrijven zou er dus op termijn voor zorgen dat ze verplicht worden om te sluiten”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Veel van de bedrijven uit de voedings-, gezondheids- en energiesector mochten tijdens de lockdown blijven draaien omdat ze een essentieel bedrijf zijn. Het zou vreemd zijn die redenering niet te volgen in geval van watertekort.”

Voka stelt ook dat de bedrijven de voorbije jaren al heel wat inspanningen hebben geleverd om hun waterverbruik terug te schroeven.

Corrigeer

MEER NIEUWS