We zien ze vliegen door de lockdown: nu al net zoveel ufo-meldingen als heel vorig jaar

We zien ze vliegen door de lockdown: nu al net zoveel ufo-meldingen als heel vorig jaar

Het regent ufo’s. In de VS heeft het leger rapporten vrijgegeven over de encounters van piloten met mysterieuze vliegende dingen. In eigen land zijn er dit jaar al evenveel ufomeldingen als in heel 2019. En toch wil dat niet zeggen dat de aliens daar zijn.

“Ik vraag me af of ze echt zijn.” Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump over de ufo’s die in de Verenigde Staten plots in de spotlight staan. Het leger maakte er eind vorige week een reeks geheime rapporten openbaar over de “ontmoetingen” van gevechtspiloten. Even voordien waren ook al drie cockpitvideo’s vrijgegeven. Het gaat om gevechtspiloten die tijdens hun vlucht ufo’s tegenkwamen. Vliegende objecten dus, waarvan het Amerikaanse leger met de beste wil van de wereld niet kan vaststellen waar ze vandaan komen.

“Het onbekende luchtvaartuig leek klein te zijn, ongeveer de grootte van een valies, en zilver van kleur”, staat te lezen in het rapport van een incident uit 2016. Het zou om een drone kunnen gaan, maar de Amerikaanse defensie gaf er verder geen uitleg bij. Luis Elizondo, die tot 2017 een geheim ufo-onderzoeksproject van de Amerikaanse overheid leidde, zei er eerder dit over: “Deze luchtvaartuigen vertonen karakteristieken die onbekend zijn in ons land, of in eender welk ander land. Er is overtuigend bewijs dat we niet alleen zijn.”

Eén onverklaarbare melding

Buitenaards leven dus. Hier op aarde. Frederick Delaere, die het Belgisch ufomeldpunt beheert, is niet onder de indruk. “Het is goed dat de Amerikaanse overheid eindelijk openheid toont, maar er is geen enkele aanwijzing dat er iets buitenaards is. Als je daar uitspraken over wil doen, moet je dat kunnen staven met bewijs, en dat is er vooralsnog niet.”

Nochtans, ook hier bij ons zien we ze vliegen. Het meldpunt kreeg dit jaar al 260 ufo-meldingen, bijna zoveel als de 272 meldingen van heel vorig jaar. In 2018 waren er 182 meldingen, in 2017 maar 134. Maar voor die plotse toename zijn aannemelijke verklaringen, zegt Delaere. “Toen Elon Musk onlangs zijn satellietentrein lanceerde, zorgde dat voor een piek in de meldingen.” En er is ook een soort lockdowneffect. “We zijn meer thuis, hebben meer tijd, én het weer wordt helderder. Dat zorgt voor meer waarnemingen. Bovendien: van de 260 meldingen die we kregen, is er maar één die onverklaard blijft. Een koppel had in de lucht een driehoekvorm met witte lichten gezien. We staan daar voor een raadsel. Soms blijkt het in zulke gevallen om een leugen te gaan. Vaak heeft de waarnemer het écht zo ervaren. Of er ook écht iets vloog, is een andere vraag.”

Corrigeer

NIEUWS