Een ongewone én toch weer gewone marktdag

Eerste dinsdagmarkt met eenrichtingsverkeer lokt veel kooplustigen

"Eindelijk, het werd tijd. En zeker met dat mooie weer, dan is het moeilijk om mensen binnen te houden": het was een vaak gehoorde commentaar op de eerste dinsdagmarkt in Lochristi na de versoepeling van de maatregelen in de coronacrisis. Op twee na tekenden gisteren alle marktkramers present. "Hier en daar moest ik de mensen attent maken op de looprichting, maar dat is normaal", aldus marktleider Dirk De Vreeze die een mooie opkomst vaststelde.

goGewone dingen herontdekken, het wordt wellicht de grootste vreugde van de komende weken en maanden na de coronacrisis. Zoals op een doordeweekse dinsdag kuieren tussen de kleurrijke kramen op de markt van Lochristi. Vandaag kon het weer, zij het met de geschilderde eenrichtingspijlen op de marktstrook in Dorp-Oost en hier en daar een 'verboden richting'-verkeersbord. En twee politiemannen die een discreet oogje in het zeil hielden tijdens een zonnig wandelingetje.

'Dinsdag rechtsomkeer gemaakt'

"Blij dat we weer kunnen beginnen en dat we onze klantjes terugzien. Zelzate was gisteren onze eerste start na al die weken", klinkt het bij Patrick Van Deynse uit Sint-Laureins, die er kaas in alle kleuren, smaken, maten en gewichten aan de man brengt. "Aan het weekend na de lockdown light van 13 maart hebben we slechte herinneringen. De maandag kregen we toelating om hier de dinsdag nog te staan. Toen we op de J.F.Kennedylaan onderweg waren naar hier, mochten we weer rechtsomkeer maken. Niet leuk, met een volle toog en een uitgebreid vers assortiment. In openlucht, waar er al die ruimte is, mochten we geen kramen zetten. Ze duwden de mensen liever allemaal samen in één warenhuis. Het aantal telefoontjes dat we van onze klanten gekregen hebben met de vraag wanneer we terug waren op de markten, konden we niet bijhouden."

Beweging op de markt

Ook Peter Lauweryns, secretaris van de Nationale Groepering Ambulante Handel, en woonachtig in Desteldonk kwam een kijkje nemen in Lochristi. "Het doel is nu opnieuw beweging te krijgen op de markten, want eens mensen hun koopgedrag wijzigen, is dat nog moeilijk omkeerbaar", zegt hij. "Het is natuurliijk spijtig dat de horeca nog niet kan opengaan, want onze bedrijvigheid gaat hand in hand. Maar we werken samen aan een exitplan. De groepering van Lauweryns werkt ook samen met de Waalse collega's, onder meer om de maatregel van de maximale 50 kramen op de openbare markt ongedaan te maken of in elk geval te versoepelen.

Kipfile

De coronamaatregelen werden vlotjes nageleefd in Lochristi. Aan de meeste kramen was een handgel ter beschikking, en werd via een uniform bord attent gemaakt op de 'social distancing'-regel en het maximum aantal mensen voor elk kraam. De marktkramers en het grootste deel van de bezoekers maakte ook gebruik van een mondmasker. Een file met de nodige afstand viel er alleen te noteren aan het kippenkraam: rond elf uur schoven daar 20 mensen aan, gedreven door de heerlijke geur van een kip aan 't spit.  "Voor volgende week stel ik wel een aantal kleine aanpassingen voor", aldus de marktleider. We hebben wat nadars moeten bijplaatsen, ook al omwille van de werken voor een aantal handelszaken. De normale route is dat de marktgangers terugkeren richting dorp via het voetpad." Ook dat verliep gedisciplineerd, en praatjes werden vooral geslagen vanachter de nadars. Zelf moesten we maar één uitgestoken hand weigeren, goedbedoeld van de dame in kwestie, want het was onze (vriendelijkste) schepen van Sociale Zaken, Janine Stadeus die ons meteen vertelde wat ze kwam kopen en waarom.  

De voorziene mobiele toiletten aan de kerk, zes in aantal, stonden te blinken in de zon. Mét een afzonderlijk ruim wasbekken in open lucht, inclusief handzeep. Altijd handig voor wie dringend een andere boodschap moest doen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio