Dammen barsten door noodweer: duizenden mensen moeten woning achterlaten

Video: Reuters

Alsof de Verenigde Staten nog niet met genoeg af te rekenen heeft door de anderhalf miljoen coronabesmettingen in het uitgestrekte land, worden nu ook verschillende staten getroffen door noodweer. In de staat Michigan zijn twee dammen gebarsten door de hevige regenval de voorbije dagen. Bijna 11.000 mensen die in de buurt van de dammen wonen, moesten worden geëvacueerd. De overheid waarschuwt ook voor gevaarlijke flash floods, gebieden die plots en heel snel overstromen. Ook de staten Illinois, Indiana en Ohio werden zwaar getroffen door het noodweer.

In Michigan wordt gevreesd voor “historische” overstromingen, melden de autoriteiten. Door de zware regenval de afgelopen dagen ontstonden dambreuken in Midland en Edneville, waardoor het peil van de rivier Tittabawassee plots steeg. Midland, een stad van 41.000 inwoners 200 kilometer ten noorden van Detroit, ligt aan die rivier.

In de stad Midland, waar een van de twee dammen zich bevindt, moeten 10.000 mensen zichzelf in veiligheid brengen. Dat kondigde de noodgevallenmanager van de stad, Brad Kay, aan. Ook ruim 1.000 mensen die in dorpen rond de stad wonen, moesten hun huizen verlaten.

Water tot 3 meter hoog

Volgens de Amerikaanse weerdienst doen zich nooit geziene overstromingen voor rond de rivier Tittabawassee. “Extreem gevaarlijke overstromingen blijven voortduren in heel Midland County”, aldus de Amerikaanse weerdienst. “Iedereen in de buurt van de rivier moet onmiddellijk op zoek gaan naar hogergelegen regio’s.”

“Nooit eerder hebben we zoiets gezien in Midland County”, zei gouverneur Gretchen Whitmer. Ze had het over de zwaarste overstroming in 500 jaar. Dinsdagavond had ze de noodtoestand al uitgeroepen. Gevreesd wordt dat het water in Midland tot 3 meter hoog kan komen.

Corrigeer

NIEUWS