Museum heropent voor het eerst sinds crisis

Met mondkapje op naar Roger Raveelmuseum

Zulte - Het Roger Raveelmuseum is opnieuw open. Met de nodige voorzorgsmaatregelen uiteraard, maar intussen stromen de reservaties wel binnen. "

Het museum in Machelen-aan-de-Leie werd net als alle andere musea gesloten midden maart. En dat terwijl nieuwbakken conservator Melanie Deboutte pas op 8 maart haar eerste tijdelijke tentoonstelling opende. "Een week nadien moesten we sluiten. Een valse start, zeg maar", glimlacht de conservator. Het vierkoppig personeel van het musem ging telewerken. "Er lag nog genoeg werk op de plank om de twee maanden sluiting te overbruggen. We werken naar een nieuwe collectiepresentatie, die eind juni af zou moeten zijn. Voor de zomer zijn we samen met museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en Museum van de Deinze en de Leiestreek aan het werk voor de lancering van de Biënnale van de Schilderkunst. Het was vooral een intense periode om te researchen, wat wel fijn is om in alle rust te kunnen doen. Ik heb me nog meer ingelezen in het werk en leven van Roger Raveel. Maar ik ben nu wel heel blij om terug naar het museum te kunnen komen." Kunst heeft een breed platform op internet maar de beleving in een museum is ongenaakbaar, klinkt het.

Eenrichtingsverkeer

En dat blijkt ook uit de talrijk inkomende reservaties die het museum binnenkomt. "We hanteren een reservatiesysteem met timeslots, waarbij elke 10 minuten één bezoeker of één “bezoekerbubbel” wordt toegelaten. Een bezoeker kan dus best contact opnemen met het museumteam om je bezoek in te plannen via rogerraveelmuseum@vlaanderen.be of 09 381 60 00. Bezoekers zijn verplicht een eigen mondmasker bij te hebben en worden sterk aangeraden deze ook te dragen, aangezien de afstand van 1,5 meter niet in het volledige gebouw kan worden gegarandeerd. Daardoor hebben we ook eenrichtingsverkeer aangebracht in het museum. Het is uitstekend weer, dus het valt te combineren met een wandel- of fietstocht in de prachtige omgeving van Machelen." De conservator verwacht deze zomer meer bezoekers, zeker ook uit eigen land. Maar toch zal de kunstsector in het algemeen zware klappen krijgen. "Kleinere musea, non-profitorganisaties, onafhankelijke tentoonstellingsruimtes... Die gaan het op korte én lange termijn lastig krijgen. Eerlijk gezegd: ik verwacht een bloedbad in de cultuursector. Laten we hopen dat de minister zijn verantwoordelijkheid opneemt en een steunpakket kan voorzien om dit te vermijden" 

Van een nood een deugd

Twee van de eerste bezoekers waren twee collega's en vriendinnen: Kathleen en Kathleen. Het duo is fan van Roger Raveel, maar dat ze vandaag al op bezoek kwamen had vooral te maken met onvoorziene omstandigheden. "Mijn auto moest naar de garage voor een herstelling, maar ik mag niet binnen vanwege de coronamaatregelen. Dus hebben we van de nood een deugd gemaakt: samen nog eens naar het museum en daarna een ijsje ophalen bij 't Leiebolleke. We zijn hier al vaker geweest, maar nu is het toch apart."

Het museum is open van woensdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur.

Meer info op www.rogerraveelmuseum.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio