Eerste Europese koers sinds coronacrisis werd in het grootste geheim gereden: “Het was lastiger dan ik had verwacht”

Eerste Europese koers sinds coronacrisis werd in het grootste geheim gereden: “Het was lastiger dan ik had verwacht”

In ons land wordt met de Heistse Pijl pas op 1 augustus de eerste wielerwedstrijd sinds de coronacrisis begon gereden, maar elders in Europa zijn ze alweer beginnen koersen. In het grootste geheim organiseerde men namelijk een wedstrijd in Noorwegen.

Door de uitbraak van het coronavirus werd er sinds Parijs-Nice niet meer gekoerst in Europa. Intussen legde de UCI een nieuwe wielerkalender op tafel, met onder anderen de Tour de France die start op 29 augustus en de Ronde van Vlaanderen op 18 oktober. Intussen werd ook de nationale kalender bekendgemaakt. De Heylen Vastgoed Heistse Pijl opent op zaterdag 1 augustus de bedrijvigheid met een wedstrijd waarin enkel Belgische renners aan de start mogen staan.

Maar woensdag werd er in Noorwegen een koers gereden: de eerste van drie ritten van de Klatrekongen Fuel of Norway. Het was een individuele klimtijdrit van 4,1 kilometer en werd gewonnen door het Noorse talent Andreas Leknessund. De toekomstige renner van Tean Sunweb was 21 seconden sneller dan Tobias Foss (Jumbo-Visma) en 34 seconden sneller dan Adne Holter (Joker Fuel of Norway). Carl Frederik Hagen van Lotto-Soudal werd op 39 seconden vijfde, voor Edvald Boasson Hagen (NTT Pro Cycling).

We horen u al denken: “En ik wist van niets!?” Wel, dat is niet onlogisch. De wedstrijd werd in het grootste geheim georganiseerd door Team INEOS-directeur Gabriel Rasch en Ronde van Noorwegen-baas Birger Hungerholdt.

“De reden om dit alles geheim te houden, is om zo weinig mogelijk mensen in de situatie te brengen waarin we vandaag zitten”, aldus Hungerholdt. “We houden de wedstrijden daarom ‘gesloten’ zodat we het op een goeie en veilige manier kunnen doen.”

“Het was lastiger dan ik had verwacht. Het was echt zwaar”, zei winnaar van de dag Leknessund aan TV2, dat de wedstrijd live uitzond. “Ik vertrok op een snel tempo in de hoop dat ik het vol kon houden. Ik wilde echt hard gaan. Ik had me goed voorbereid de laatste dagen, dus ik was gemotiveerd.”

Donderdag staat de tweede rit op het programma, maar ook die vindt op een geheime locatie plaats.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.