Hoe een weg van een half miljoen naar een F1-circuit tot een zware politieke crisis heeft geleid in Nederland

Hoe een weg van een half miljoen naar een F1-circuit tot een zware politieke crisis heeft geleid in Nederland

Foto: Chris Schotanus/Essay produkties

Door een conflict over een toegangsweg naar het Formule 1-circuit van Zandvoort is het crisis in de Nederlandse stad.

De ‘Dutch GP’ zou normaal gezien dit seizoen terugkeren op de F1-kalender, maar door de coronacrisis dreigt het evenement in het water te vallen. En toch beroert de Grand Prix de gemoederen in Zandvoort.

Vorig week ontstond er eerst heisa omdat natuurbeschermers felle kritiek hadden op de tijdelijke tribunes rond het circuit van Zandvoort. Daarna stapte een deel van de gemeenteraad op. De reden? Onenigheid over een toegangsweg naar het circuit.

“Die nieuwe weg kostte de gemeente zo’n half miljoen euro en was noodzakelijk om de Formule 1 te kunnen organiseren”, schrijft de NOS. “De raad ging vorig jaar met de aanleg akkoord onder voorwaarde dat de weg alleen gebruikt zou worden als calamiteitenroute tijdens de Formule 1.”

Maar wat blijkt? Het gemeentebestuur wil de toegangsweg ook gebruiken voor een vijftigtal evenementen per jaar. Als ontsluiting van en naar de parking van het circuit. Tot groot ongeloof van de oppositie van PVV, D66, Ouderenpartij Zandvoort (OZP) en GroenLinks. Maar een amendement waarin bepaald werd dat de weg alleen voor hulpdiensten zou gebruikt worden, werd afwezen. Vervolgens stapten vrijwel meteen drie gemeenteraadsleden op.

Hoe een weg van een half miljoen naar een F1-circuit tot een zware politieke crisis heeft geleid in Nederland
Foto: ROBIN UTRECHT

Rechtszaak

“In een goede samenwerking is er sprake van het geven van ruimte en vertrouwen”, klinkt het in een brief aan de gemeenteraad. “Helaas hebben wij moeten concluderen dat daar, mede door de gebeurtenissen van afgelopen week, in de huidige situatie geen sprake meer van is.”

Intussen heeft de gemeente Zandvoort ook een rechtszaak van de provincie Noord-Holland aan zijn been. Die laatste adviseerde namelijk om… de weg enkel als calamiteitenroute te gebruiken. Een advies dat het bestuur dus straal negeerde.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.