Pro League beloont Moeskroen met “immuniteit” voor licentie: toekomstige aanvallen worden moeilijk

Pro League beloont Moeskroen met “immuniteit” voor licentie: toekomstige aanvallen worden moeilijk

Foto: Photo News

De Pro League stemde tijdens zijn bewogen vergadering van vorige week een maatregel die Moeskroen maximaal beschermt tegen toekomstige aanvallen op zijn licentie: voortaan worden “economische dalers” (ploegen die failliet gaan of geen licentie krijgen) niet langer automatisch vervangen door sportieve dalers in 1A.

LEES OOK. Waasland-Beveren legt zich niet neer bij verplichte degradatie en zet ook aanval in op Moeskroen: “De leeuw klauwt terug”

De maatregel is volgens de Pro League bedoeld om via “natuurlijke weg” naar een hoogste afdeling met veertien ploegen te komen. Maar in de praktijk is het een vorm van immuniteit voor Moeskroen. Geen enkele ploeg zal er nog belang bij hebben de licentie van de Henegouwers aan te vallen.

Sinds Moeskroen in 2015 werd overgenomen door het makelaarsduo Zahavi en Ramadani is de licentie een jaarlijks terugkerend twistpunt. Elk jaar was het de sportieve degradant die de leiding nam in het verzet. In 2016 OHL, in 2017 Westerlo, in 2018 KV Mechelen en in 2020 Waasland-Beveren. Alleen Lokeren, in 2019, gokte na zijn degradatie vorig jaar op een ander paard: de omkoopzaak KV Mechelen-Waasland-Beveren voor het BAS.

Vanaf 2021 zal de ploeg die laatste eindigt in de reguliere competitie niet meer moeten hopen op een economische degradatie van Moeskroen. Pro League-CEO François ontkent dat daarmee sprake is van immuniteit voor Les Hurlus. “In 2020 ontnam de voetbalbond Moeskroen de licentie ontnam en verdedigde de beslissing voor het BAS”, zegt François. “Elke ploeg blijft daarna het recht houden de licentie van Moeskroen te betwisten.” Als er geen rechtstreeks belang meer mee gemoeid is, is dat laatste scenario onwaarschijnlijk geworden.

Pierre François weerlegt argumenten Pro League: “Algemene Vergadering was reglementair”

De Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei was volgens Pierre François wel degelijk reglementair. De CEO weerlegde donderdagavond bij Sporza de stelling van Waasland-Beveren dat de vergadering niet rechtsgeldig bijeenkwam en dus geen rechtsgeldige beslissingen kon nemen.

Volgens Waasland-Beveren leefde de Pro League de eigen statuten niet na. “Zo moet je acht kalenderdagen voor de vergadering de clubs uitnodigen. We hebben echter pas op 11 mei een eerste uitnodiging ontvangen en dan werd de agenda enkele uren voor de vergadering nog tot twee keer toe aangepast. Dat is niet ernstig, zeker niet voor één van de belangrijkste vergaderingen uit het bestaan van de Pro League”, verduidelijkte clubadvocaat Tom Rombouts.

“Maar de Algemene Vergadering van 15 mei was eigenlijk een voortzetting van de vergadering van 27 april”, reageerde François bij Sporza. “Het is dus zeker niet zo dat de clubs vier uur op voorhand zijn opgeroepen. Het was een lastige beslissing, maar ik denk een reglementaire. Ik respecteer de stappen die Waasland-Beveren onderneemt, maar ben niet hoopvol voor hun kansen binnen de Pro League zelf. We hebben 23 clubs moeten samenbrengen voor die Algemene Vergadering. We kunnen die niet allemaal weer samenroepen om alles opnieuw te behandelen. De huidige beslissing werd gedragen door de hoogst mogelijke meerderheid volgens de statuten, namelijk 85 procent. Een goede oplossing bestond er niet, we zijn gegaan voor de meest sportieve.”

Op de bewuste vergadering werd de degradatie van Waasland-Beveren naar 1B bevestigd. De club legt zich daar echter niet bij neer. Allereerst stuurde Waasland-Beveren dinsdag een brief naar Pro League-voorzitter Peter Croonen met een vraag tot bemiddeling. “En als dat geen soelaas brengt, stappen we naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport. Daarna is er nog een eventuele procedure voor de burgerrechtbank mogelijk.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.