China stelt voor het eerst in decennia geen doel voor economische groei door “grote onzekerheid” over coronavirus

China stelt voor het eerst in decennia geen doel voor economische groei door “grote onzekerheid” over coronavirus

Foto: AP

China stelt zich voor dit jaar geen doelen voor de economische groei, wegens de “grote onzekerheid” door de coronapandemie. Dat heeft premier Li Keqiang gezegd bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres, de bijeenkomst van het parlement. Het land is daarnaast van plan miljarden te investeren en nieuwe schulden te maken om de gevolgen van de pandemie te bestrijden.

Peking neemt zich wel voor om de werkloosheid op circa 6 procent te houden en de inflatie rond de 3,5 procent, maar stelt geen specifiek cijfer voorop voor de groei van het bruto binnenlands product. “Geen specifiek target zetten voor economische groei zal ons allemaal toelaten ons te concentreren op het verzekeren van stabiliteit”, aldus de Chinese premier.

Het doel voor het begrotingstekort is “minstens 3,6 procent”, zei Li ook. Vorig jaar was dat nog 2,8 procent.

Economie aanzwengelen

China is van plan om bijkomende staatsleningen uit te geven, voor omgerekend ongeveer 128 miljard euro. Daarmee wil Peking de economie opnieuw aanzwengelen. Daarnaast zal Peking de lokale besturen zowat 256 miljard euro toesteken om het verlies van banen te vermijden, om te voldoen aan de basisnoden van de bevolking en om de private sector te steunen.

“Dit zijn uitzonderlijke maatregelen voor een ongewone tijd”, aldus de premier.

Defensiebudget

China stelt voor het eerst in decennia geen doel voor economische groei door “grote onzekerheid” over coronavirus
Foto: REUTERS

Het Chinese defensiebudget zal dit jaar met 6,6 procent stijgen. Dat is het laagste cijfer in jaren, een gevolg van de coronapandemie. Vorig jaar stegen de militaire uitgaven nog met 7,5 procent.

China heeft, na de Verenigde Staten, het grootste defensiebudget ter wereld. Dit jaar verwacht het land 1.268 miljard yuan (163 miljard euro) uit te geven voor zijn verdediging.

Spanningen met Taiwan, door China beschouwd als een afvallige provincie, en territoriumdisputen in de Zuid-Chinese Zee zijn de belangrijkste defensieprioriteiten van Peking. Bij de opening van het Volkscongres zei premier Li Keqiang dat China zich resoluut zal verzetten tegen elke separatistische activiteit om Taiwan onafhankelijk te maken.

Normaliteit teruggekeerd

De bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Voor China is het congres een prestigemoment. Met de vergadering kan Peking aan de wereld laten zien dat de normaliteit in het land is teruggekeerd na de coronacrisis en de eenheid binnen het land benadrukken.

Het symbool voor de stabiliteit van het Chinese regime vindt elk jaar plaats sinds 1978, na het einde van de “culturele revolutie”. Al sinds 1985 gaat de zitting van start op 5 maart. Door de coronacrisis is daar nu voor het eerst in 35 jaar een uitzondering op gemaakt.

Het Volkscongres is officieel de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar in China. Op de tiendaagse vergadering komen 3.000 provincievertegenwoordigers bijeen. Tegelijkertijd vindt de jaarlijkse sessie van het politiek adviesorgaan, de Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk (PCCCV) plaats. Die staan samen bekend als de Twee Sessies.

China stelt voor het eerst in decennia geen doel voor economische groei door “grote onzekerheid” over coronavirus
Foto: AFP

Tijdens het congres geeft de regering onder meer informatie over de economische toestand in het land. Criticasters zien de bijeenkomst in de eerste plaats als een schouwspel van een “pseudo- of marionettenparlement”, dat enkel maar beslissingen zal bekrachtigen die eerder al door de heersende Communistische partij (CCP) werden genomen. Er kunnen wel degelijk debatten plaatsvinden, maar het kader waarin dat gebeurt, is erg strikt. Bovendien heeft het parlement nog nooit een voorstel van de regering afgekeurd.

Corrigeer

NIEUWS