Politiemensen krijgen klappen en schoppen: Al twee arrestaties

Video: VSOA Politie/Facebook

Brussel / Anderlecht -

Er zouden al twee mensen aangehouden zijn in de zaak rond de interventie van de Anderlechtse politie, waarbij de agenten geslagen en geschopt werden. Vrijdagmiddag werden er ook nieuwe beelden vrijgegeven door de politievakbond VSOA in de hoop zo sneller de daders te kunnen vatten.

Er zouden al twee mensen gearresteerd zijn in de zaak van de Anderlechtse politie-interventie op de Bergensesteenweg waarbij agenten geschopt en geslagen werden. Zo vernam onze redactie uit diverse welingelichte bronnen. Het gaat vooreerst om Algerijn Marwan K. (28), de man die het voorwerp uitmaakte van de interventie. Hij werd opgepakt omwille van een steekpartij eerder op de avond waarbij zijn slachtoffer een steek in de bil kreeg en ook beroofd werd. Hij is al vele jaren illegaal in het land, kreeg al negen keer een bevel om het land te verlaten maar dat bleef steeds zonder gevolg, tot grote wanhoop van de Anderlechtse politiemensen. De man is gekend bij de politie voor feiten van illegaal verblijf (9), drugs (1), wapen- en munitiebezit (1), opzettelijke vernieling (1), verdachte handelingen (1), heling (1), zware diefstal met geweld (4).

De tweede man werd gearresteerd door de politie van Molenbeek. Het gaat om de kerel in het lichtblauwe shirt die aan de benen trekt van de illegale Algerijn om hem te bevrijden. Op een gegeven moment roept hij de omstaanders om hem te helpen om de Algerijn te bevrijden. Hij zou verklaard hebben aan de politie dat “hij tussenkwam om de onschuldige man te helpen tegen de brutale politie”. De man in het lichtblauwe shirt stond bij de politie gekend wegens verregaand Islamradicalisme.

Of beide kerels aangehouden blijven door de onderzoeksrechter kon het parket nog niet bevestigen.

(Lees verder onder de foto)

Politiemensen krijgen klappen en schoppen: Al twee arrestaties

Harde beelden

VSOA deelde woensdagavond al harde beelden van de twee agenten die zwaar worden aangepakt tijdens een arrestatie van de verdachte van een gewapende overval. Eén van de betrokken agenten werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij in het gezicht werd geschopt. Vrijdagmiddag werden er nieuwe beelden gedeeld van het geweld tegen de agenten. De politievakbond zal de beelden overmaken aan de politie en het parket in de hoop zo sneller de daders te vatten.

Met de beelden wilde VSOA een einde maken aan wat ze de straffeloosheid van daders van politiegeweld in Brussel noemen. In de bijhorende Facebookpost werd onder meer hard uitgehaald naar politici Pascal Smet (Sp.a) en Benjamin Dalle (CD&V).

(Lees verder onder de video)

Video: VSOA Politie

LEES OOK. Politievakbond na uit de hand gelopen arrestatie in Brussel: “Het moet gedaan zijn met die bepampering”

Het Brusselse parket liet in de loop van donderdag weten een onderzoek te starten naar de feiten in Kuregem, in de hoop de daders te kunnen identificeren. Vrijdagmiddag deelde VSOA nieuwe, meer herkenbare beelden van de vermoedelijke daders op zijn Facebookpagina.

“VSOA Politie zal justitie helpen bij het snel identificeren van de daders van het geweld tegen onze collega’s in Anderlecht”, zo luidt het op Facebook.

Versterking politiezone Brussel-Zuid

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zal het korps van de politiezone Brussel-Zuid versterken. Dat heeft de CD&V-minister beloofd in een overleg met de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) en de korpschef van de politiezone Brussel-Zuid. Hoe groot de versterking precies zal zijn, moet nog verder uitgewerkt worden.

Na het geval van politiegeweld in Anderlecht van afgelopen woensdag, had minister De Crem vrijdag in het politiecommissariaat van Anderlecht een overleg met de burgemeester van Anderlecht en met de top van de politiezone Brussel-Zuid.

Bij dat overleg werd het incident van woensdag geanalyseerd en werden de uitdagingen van de politie besproken. Minister De Crem gaat in op de vraag om de politiezone te versterken. Hoe dat concreet zal gebeuren “wordt verder gezamenlijk uitgewerkt”, zo staat te lezen in een persbericht van het kabinet-De Crem.

De Crem en burgemeester Cumps spraken ook met het korps, ook met één van de betrokkenen van het incident. De minister, de gemeente Anderlecht en de politiezone zullen de komende periode nauw contact houden om de zaken op te volgen en “om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden”.

LEES OOK. Brussels minister Gatz pleit voor nultolerantie na geweld tegen agenten in Anderlecht

Corrigeer

NIEUWS