Fietsenfabrikant Ridley wordt nu ook eigenaar van unieke windtunnel

Fietsenfabrikant Ridley wordt nu ook eigenaar van unieke windtunnel

Victor Campenaerts testte in het verleden al in de windtunnel van Bikeville. Foto: Sven Dillen

Het Limburgse Belgian Cycling Factory (BCF), eigenaar van onder anderen de fietsmerken Ridley en Merckx, neemt alle aandelen over van Bikeville, de Limburgse incubator voor bedrijven in de fiets- en mobiliteitsindustrie. Inclusief de revolutionaire lagewindsnelheidstunnel die in april 2016 in gebruik werd genomen.

Bikeville werd in 2016 opgericht onder impuls van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, in samenwerking met BCF, kledijproducent Bioracer, helmenproducent Lazer en Voxdale. De incubator verzamelt start-ups rond alles wat met de fiets te maken heeft. Uithangbord van Bikeville is de windtunnel waar bedrijven hun producten kunnen testen tot een snelheid van 108 kilometer per uur. De windtunnel is niet alleen interessant gebleken voor bedrijven in de fietsindustrie, maar ook voor onderzoek naar de aërodynamica van de pakken van skiërs, schaatsers en bobsleeërs. Bijkomende troef is de aanwezigheid van een klimaatkamer waar producten kunnen blootgesteld worden aan alle klimatologische omstandigheden. Momenteel hebben elf bedrijven hun uitvalsbasis op Bikeville.

Voor CEO Jochim Aerts is het verwerven van het volledige eigenaarschap niet meer dan een logische stap. “We zijn er van overtuigd dat onze ervaring en expertise heel wat bedrijven ten goede kan komen en dat wij op onze beurt nog heel wat van hen kunnen leren. Bovendien liggen zowel de incubator als de windtunnel naast ons hoofdkantoor in Paal-Beringen.”

Lotto-Soudal

Veel verandert er niet voor prof- noch amateurrenners. Iedereen die dat wil, kan tegen betaling van de windtunnel gebruikmaken om zijn fietspositie te optimaliseren. De renners van Lotto-Soudal, rijdend op fietsen van het merk Ridley, maakten trouwens al gebruik van de faciliteiten van Bikeville. Dat Aerts de overname doet in volle coronacrisis, is wel opvallend. Door de lockdown en de gedwongen sluiting van de fietswinkels, viel de verkoop volledig stil. BCF stampte daarom in geen tijd een online-verkoopplatform uit de grond. Verder besloot het bedrijf de sponsorcontracten met onder anderen wielerteam Lotto-Soudal tijdelijk te bevriezen. De fietsenfabrikant betaalt naar schatting op en bij de één miljoen euro per seizoen om Philippe Gilbert en co op Ridley-fietsen te laten rijden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.