Nooit meer ‘Yéké Yéke’: Guineese zanger Mory Kanté overleden op 70-jarige leeftijd

Nooit meer ‘Yéké Yéke’: Guineese zanger Mory Kanté overleden op 70-jarige leeftijd

Foto: Photo News

De Guineese zanger Mory Kanté is niet meer. Hij is op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Guineese hoofdstad Conakry. Dat meldt de familie van de zanger aan AFP. Hij is vooral bekend van zijn monsterhit uit 1987 Yéké yéké.

De Guineese president bevestigt het overlijden op Twitter. “De Afrikaanse cultuur is in rouw”, schrijft hij. “Mijn deelneming aan alle nabestaanden. Ik wil de artiest bedanken voor zijn uitzonderlijke levensloop. Een voorbeeld om trots op te zijn.”

Kanté overleed vrijdagochtend om 9u45, aldus zijn zoon Balla aan AFP. “Hij leed aan chronische ziektes en reisde vaak naar Frankrijk voor medische zorgen. Maar door het coronavirus was dat niet meer mogelijk”, zei hij. “We zagen zijn toestand snel verslechteren, maar ik was toch verrast omdat hij al veel slechtere periodes had gehad”, voegde hij toe.

Kanté werd wereldberoemd met zijn monsterhit Yéké yéké (ook uitgegeven als Yé ké yé ké). Hij nam het nummer op in Parijs, waar hij toen illegaal verbleef. De single werd in 1988 uitgebracht en werd tot grote verassing van velen een wereldhit. Onder meer in België stond het nummer lange tijd op 1 in de hitlijsten en de single ging meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. Het was de eerste keer dat een Afrikaanse artiest dat voor elkaar kreeg. Het nummer geldt nog steeds als één van de grootste Afrikaanse hits aller tijden.

Kanté werd vaak de “elektrische griot” genoemd. Een griot is een West-Afrikaanse dichter, zanger, en muzikant die als ‘bewaarder van verhalen’ beschouwd wordt. Ze spelen een belangrijke rol in mondelinge geschiedenis en tradities binnen veel West-Afrikaanse culturen.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees