Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Nooit meer Yéké yéké: Guineese superster Mory Kanté overleden op 70-jarige leeftijd

De grootste Afrikaanse wereldhit aller tijden? De kans dat je spontaan Yéké yéké begint te zingen, is groot. Muzikant Mory Kanté, de man die het nummer schreef, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden. “Voor West-Afrika was hij zoveel meer dan die ene hit”, zegt Patrick De Grootte, organisator van het Sfinks festival, waar Kanté meerdere malen optrad.

Wedden dat je de tonen van Yéké yéké voor de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt? En terecht, want Kanté was dankzij die hit de eerste West-Afrikaanse artiest ooit die meer dan een miljoen singles verkocht. Hij nam het nummer op midden jaren 80 terwijl hij illegaal in Parijs verbleef. Toen het in 1987 op single uitkwam, werd het tegen alle verwachtingen in een monsterhit. In België stond het twee weken lang op nummer 1. “Je kan niet over dé Afrikaanse muziek praten”, zegt Patrick De Grootte, organisator en programmator van het Sfinks Festival in Boechout. “Maar dit nummer was een eye opener voor westerlingen die niet snel naar Afrikaanse of andere wereldmuziek zouden luisteren.”

Kanté was niet enkel een zanger en muzikant, maar ook een zogenaamde griot. “Dat zijn West-Afrikaanse muzikanten en dichters die verhalen en tradities in leven houden. Ze hebben een grote maatschappelijke en sociale rol te spelen.” Om die reden is hij door het succes van Yéké yéké nooit beginnen te zweven. “Muziek is voor een griot geen vermaak. Voor hen, en voor de hele West-Afrikaanse samenleving, dient muziek om verhalen, geschiedenis en tradities te verhalen en in ere te houden. Pas op, hij vond het wel leuk dat hij een ster was. Hij was één van de allergrootsten ooit, maar sterallures had hij niet. Altijd down to earth. Een hele lieve en aimabele man en een groot artiest. Veel belangrijker voor de West-Afrikaanse muziek dan die ene hit.”

Kanté overleed vrijdag in een ziekenhuis in de Guineese hoofdstad Conakry, hij was al een tijd ernstig ziek.