Coronacrisis kost de Belgische Wielerbond een half miljoen euro: “Wat de topmaanden zouden moeten zijn, levert nu niets op”

Coronacrisis kost de Belgische Wielerbond een half miljoen euro: “Wat de topmaanden zouden moeten zijn, levert nu niets op”

Het BK-podium 2019. Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Ook voor de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB is de coronacrisis hard binnengekomen.

De bond spendeert de helft van zijn jaarbudget van 6,5 miljoen euro aan de verschillende nationale ploegen, de andere helft gaat naar de administratieve werking. “Voor die eerste vijftig procent krijgen we gedeeltelijk ondersteuning via de regionale federaties van de gemeenschapsoverheden, van de Nationale Loterij en het BOIC maar moeten we zelf jaarlijks 1,7 miljoen euro bijdragen, via onze sponsors en de verkoop van onze nationale kampioenschappen”, zegt algemeen directeur Jos Smets.

Voor het financieren van de administratieve tak rekent de KBWB op de organisatievergunningen en de lidgelden van de profs. Smets heeft de berekening al gemaakt. “Inkomsten april tot en met juli: nul euro. Wat de topmaanden zouden moeten zijn, levert nu niets op. Dat scheelt ons toch een klein half miljoen euro aan inkomsten. Een herziening van het budget drong zich op. Ik reken aan het eind van het jaar op een tekort van 200.000 euro. Tenminste, als we vanaf augustus weer mogen koersen.”

Smets betreurt de kritiek op de nieuw voorgestelde datum voor het BK in Anzegem op dinsdag 22 september. “Een annulering zou voor ons een financiële impact hebben. Maar het zou ook voor de ploegen nefast zijn. Een BK, ook op een weekdag, garandeert hen heel wat uren televisie en daar is het hun sponsors om te doen. Ja, voor de Tourrenners is het niet ideaal. Maar er zijn nog tal van Belgische ploegen en renners die de Tour niet zullen rijden. Een perfecte oplossing is het niet, maar het is de minst slechte.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.