Ze is de best verdienende atlete ooit, maar Naomi Osaka kende ook diepe dalen: “Ik heb veel spijt als ik ga slapen”

Ze is de best verdienende atlete ooit, maar Naomi Osaka kende ook diepe dalen: “Ik heb veel spijt als ik ga slapen”

Foto: AFP

Naomi Osaka verdiende in 2019 liefst 34,3 miljoen euro. Geen enkele vrouwelijke sportster deed ooit beter, zelfs Serena Williams niet. Maar de 22-jarige Japanse tennisster was lang op de sukkel met zichzelf.

Osaka, momenteel de nummer 10 van de wereld, won de afgelopen twaalf maanden slechts twee toernooien (Osaka en Peking) en dankt haar eerste plaats vooral aan een sponsorcontract met Nike ter waarde van 10,9 miljoen euro. Ze was ook één van de gezichten van de Olympische Spelen die dit jaar in haar land zouden plaatsvinden en dat leverde haar nog meer lucratieve contracten op.

Haar succes kende ook lange tijd een keerzijde. “Ik heb veel spijt als ik ga slapen”, zegt de tweevoudige Grand Slam-winnares in een interview met CNN. “Het meest van al omdat ik nooit heb gezegd wat ik dacht. Er zijn veel momenten geweest waarbij ik mezelf kon laten horen, maar waarbij ik mijn tong inslikte en de dingen zag bewegen in een richting die ik niet wilde. Ik heb het gevoel dat als ik meer voor mezelf moest opkomen.”

Jay-Z

Die “verlammende verlegenheid”, zoals Osaka het zelf noemt, verpestte een van de mooiste momenten uit haar leven. Tijdens een vakantie in 2019 kwam ze niemand minder dan Jay-Z en Beyoncé tegen, twee idolen van haar. Maar toen het koppel een praatje kwam slaan met de tenniskampioene kon die nauwelijks een woord zeggen.

“Hij begon te praten tegen mij, maar ik werd zo nerveus dat ik enkel met ja en nee kon antwoorden”, aldus Osaka, die dus écht ‘star struck’ was. “Toen vroeg hij of ik verlegen was, waarop ik antwoordde: ja. Op dat moment stopte het gesprek plots.”

Tegenover CNN wilde ze dan ook iets zeggen over Jay-Z en Beyoncé. “Ik wil hen bedanken omdat ze muziek maken die mij motiveert. Er was zelfs een periode in mijn leven toen ik enkel naar Beyoncé keek om gemotiveerd te geraken. Zelfs nu luister ik nog naar oude songs van Jay-Z omdat je daar écht chill van wordt.”

Volle zinnen

Maar nu wil Osaka niet langer verlegen zijn. “Ik ben altijd al heel verlegen geweest. Ik wist nooit wat ik moest doen of waar ik mijn tennisspullen moest laten in de kleedkamer. Zelfs voor dit soort interview (via Skype, red.) zou ik heel nerveus geweest zijn, met antwoorden van twee woorden of zo. Maar nu kan ik al met volle zinnen antwoorden (lacht).”

Intussen probeert Osaka vooral niet teveel te trainen. Het WTA-circuit ligt wegens de coronacrisis momenteel zeker tot 20 juli stil. “Het is niet dat ik vergeten ben hoe ik moet tennissen”, zegt de Japanse. “Maar ik wil ook geen vijf uur per dag trainen en dan oververmoeid raken.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.