Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Julie Vermeire: “Werken voor televisie is uiteraard leuker dan met je neus in de boeken zitten.”  Dirk Vertommen

Julie Vermeire in de eindsprint van haar schoolcarrière: “Dan hopelijk een job in de media”

“Een glorieuze mediacarrière wenkt voor Julie Vermeire.” Het was een van de vele lovende commentaren na haar eindwinst in het Vier-programma ‘Dancing with the stars’. Maar nu zet ze alles op alles om in juni af te studeren. Tussendoor leert ze ons leuke TikTok-filmpjes maken op NRJ. Haar enthousiasme werkt duidelijk verslavend. “Eerst wou mijn papa niet meedoen, nu komt hij zelf met ideeën voor dansjes aankloppen”, lacht de dochter van Jacques Vermeire.

Julie Vermeire (22) heeft de eindmeet van haar studies in zicht. Aan de Thomas More hogeschool in Mechelen zit de winnares van Dancing with the stars in haar laatste jaar media & entertainment business. Met een diploma op zak gaat ze haar kans wagen op de arbeidsmarkt, al weet ze nog niet helemaal precies wat ze wil doen. “Maar een job in de media spreekt me bijzonder aan.”

Hoe ervaar je de coronacrisis?

“Tot maart was ik elke dag van huis. Naar school, met vrienden op pad, iets gaan eten, of dansen. Ik was constant bezig. Ik had het er moeilijk mee toen dat wegviel. Ik moest er precies van afkicken dat ik geen mensen meer kon zien of vastnemen. Ondertussen zit ik dagelijks met iedereen te bellen. Maar ik kijk er vooral naar uit om weer normaal te leven. Ondertussen houden we ons zorgvuldig aan de regels, zeker omdat mijn papa (komiek en acteur Jacques Vermeire, nvdr.) tot de risicogroep behoort.”

Ik dacht dat je mediacarrière een vliegende start zou nemen na ‘Dancing with the stars’, maar het blijft opvallend stil...

“Er kwam ontzettend veel reactie, maar ik heb aan iedereen laten weten dat ik eerst mijn studies wil afmaken. Tenslotte zijn dit de laatste loodjes. De focus lag de voorbije maanden dus op school. Leuke dingen in de media lopen toch niet weg. Als ze binnenkort nog steeds met mij willen samenwerken, zal ik het aanbod zeker overwegen.”

Sommige aanbiedingen zullen toch aanlokkelijk geweest zijn?

“Ik ga niet ontkennen dat het soms ambetant was. Werken voor televisie is uiteraard leuker dan met je neus in de boeken zitten. Maar ik ga niet halverwege het schooljaar plots mijn visie omgooien. Ik wil echt niet dat diploma mislopen. Ik weet via mijn papa en van Dancing with the stars dat televisiewerk niet in een handomdraai klaar is. Je kan school en televisie niet combineren en daarom krijgen mijn studies prioriteit.”

Hoe verloopt het studeren in coronatijden?

“Lastig. Ik moet alles thuis doen en ik had het wat lastig om mezelf aan te passen aan de situatie. Ook voor scholen was dit nieuw en daardoor onwennig. We kregen een reuzegrote berg taken mee en het is niet evident dat allemaal af te hebben. Ze sturen documenten door en dan moet je maar je plan trekken. Maar alles thuis doen is niet voor elke student even gemakkelijk. Ik hoor ook van medestudenten dat het lastig is om de focus te bewaren.”

Gelukkig zijn er nog die TikTok-filmpjes. Blijkbaar ben je sinds de finale van ‘Dancing with the stars’ blijven dansen?

“Klopt. Sindsdien is mijn passie voor dans weer in alle hevigheid opgeborreld. Het maakt me gelukkig en tegelijk is al die beweging ook een sportieve bezigheid.”

Is dat een dagelijkse bezigheid geworden?

“Zeker sinds de quarantaine. Wat moet een mens anders doen? (lachje) Al die danspasjes leren vraagt wat tijd, maar die heb ik nu in overvloed.”

Hoe kwam die populaire muziekapp in je leven?

“Dat is nog maar vrij recent. Ik zag een filmpje waarin mensen een dansje deden. Aangezien ik net Dancing with the stars had gewonnen, wou ik dat ook doen. Ik had meteen tienduizenden volgers, dus de mensen lijken het wel te appreciëren. Daarom steek ik er voldoende tijd in om mijn account te onderhouden. Soms maak ik zelf een dansje of ik zoek inspiratie via de pagina met trending video’s, waar ik bepaalde elementen probeer te imiteren.”

LEES OOK: Julie Vermeire zet eerste stappen als radiomaker bij NRJ en maakt de luisteraars wegwijs in de wereld van TikTok

Op NRJ geef je tips en tricks voor het maken van zo’n filmpje.

“Ik merk dat mensen vaak niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Zo zijn er hulpmiddelen om de beelden te versnellen of effecten toe te voegen. Ik ga het ook hebben over populaire dansaccounts en -trends. Zo besprak ik onlangs al de Jennifer Lopez challenge – geïnspireerd op haar optreden tijdens de pauze van de Super Bowl.”

Als TikTok-leek lijkt me zo’n filmpje niet gauw gemaakt.

“Het is een intensieve bezigheid waarvoor je best ook fysiek getraind bent. Vooraleer je echt kan filmen heb je die dans al vaak opnieuw gedaan. En dan is het resultaat soms nog niet helemaal goed.”

Je filmpjes zijn een succes, maar als je vader meedoet, verviervoudigen de bezoekersaantallen.

“Dat is logisch. Het zijn vooral kinderen die gebruiken maken van TikTok. En laat net die groep grote fan zijn van Marcel, het personage dat mijn vader speelt in de K3-serie, of van DDT van F.C. De Kampioenen. Als ze hem online zien, kijken ze gegarandeerd.”

Ik hoorde dat hij die filmpjes aanvankelijk niet zag zitten.

“Klopt. Ik had hem op een gegeven moment gezegd dat het toffer zou zijn die filmpjes met zijn tweeën in te blikken. Ik heb echt op hem moeten inpraten. Ondertussen is hij al zo’n TikTok-fan geworden dat hij zelf komt vragen om een nieuw filmpje op te nemen. Hij doet zelfs voorstellen van dansstijlen. Onlangs wou hij een salsa doen om er wat Spaanse vibes in te brengen.” (lacht)

Na je overwinning in ‘Dancing with the stars’ liep je stage bij SBS, de holding achter Vier en Vijf. Wat deed je daar?

“Ik hielp aan de voorjaarspresentatie van de zenders voor de adverteerders. Ik mocht mee brainstormen over hoe de show in elkaar ging steken. Het was niet alleen een leerrijke ervaring maar ook een bevestiging dat dit de sector is waarin ik professioneel verder wil.”

In vorige interviews verklaarde je er nog niet uit te zijn, over je professionele toekomst. Is dat al uitgeklaard?

“Ik ben meer het type dat het wat op zich laat afkomen. Ik besef ook wel dat ik stilaan op een punt in het leven kom dat ik een bepaalde richting moet inslaan. Maar ik heb nog even tijd. Ik praat er vaak met papa over. Ik kan met twijfels altijd bij hem terecht. Zowel voor als achter de schermen voel ik me thuis in televisieland.”

Hoe is jullie band?

Met papa Jacques in een TikTok-filmpje.  Julie Vermeire

“Zeer hecht. Tenslotte woon ik al meer dan tien jaar fulltime bij hem. We eten altijd samen. Ik kook en hij wast af. We doen samen boodschappen… We weten veel van elkaar.”

Is het niet de logica zelve om als ‘dochter van’ in de voetsporen van papa te treden?

“Ik zou zeker niet de eerste zijn. Maar je moet er toch finesse mee hebben. Mijn broer Maxime is helemaal niet bezig met showbizz. Die staat niet graag in de schijnwerpers.”

Was je als kind al gefascineerd door showbizz?

“Ik ging altijd mee naar de opnamesets van papa. Als kind was zoiets een droomwereld. Toen besefte ik niet dat ik later ook in die sector zou kunnen werken. Het was gewoon een aangename plek om te vertoeven, zoals een speeltuin. Ik moet ongeveer 8 jaar geweest zijn in de tijd van Sterren op de dansvloer. Ik keek op naar die danseressen in die oogverblindende outfits, voor mij waren dat haast prinsessen. Ik stond in de coulissen steeds klaar met mijn cameraatje en handtekeningenboekje.”

Is het een voor- of nadeel om een bekende papa te hebben?

“Beide. Je hebt de onvermijdelijke vooroordelen. Voor de kansen die ik krijg is het een voordeel. Mensen kennen me. Maar toen ik jonger was, sleurden ze steeds mijn papa erbij. Het is niet omdat je de dochter van Jacques Vermeire bent, dat je bla bla bla... Toen was het minder leuk. En als papa me oppikte aan de schoolpoort, had iedereen dat gezien.”

Besefte je als tienjarige dat je opgroeide in een gezin met een bekende papa?

“Ja, maar ik heb nooit anders geweten. Ik kan dus niet vergelijken met een ‘normaal’ gezin. Ik merkte wel dat het een strijd tegen vooroordelen was. Wie was er oprecht of niet? Kwamen ze iets vragen om dichter bij papa te geraken? Of waren ze in mij geïnteresseerd?”

Hoe was het vorig jaar toen alle aandacht naar jou ging?

“Het enige nieuwe was dat het nu om mij ging, en niet om de dochter van. Dat is wel tof. Vroeger gebeurde het vaak dat mensen een foto met mijn vader vroegen en dan kreeg ik dat fototoestel in mijn handen geduwd om de foto te maken. Als papa en ik nu gaan lopen en fietsen, zwaaien ze naar ons beiden.”

Hoe zien de komende weken er voor jou uit?

“Ik heb nog een bachelorproef en twee examens te gaan. Normaal is het dan klaar. Al de rest zijn nog taken. In elk geval zal er geen proclamatie zijn op het normale moment. Ik vrees ook dat ik dit jaar vakantie in eigen land zal moeten doorbrengen, maar we proberen er – zoals iedereen – het beste van te maken.”

Julie is elke dinsdag te horen in de ochtendshow bij Kim & Michaël (6-9 uur) op NRJ.