Dries Van Langenhove op heterdaad betrapt door politie op lockdownfeest: “Ik heb een voorbeeldfunctie, ik had naar huis moeten gaan”

Omdat de muziek te luid stond en de Gentse politie een verboden lockdownfeest vermoedde, viel ze donderdagavond binnen in een huis. Een van de elf aanwezigen: Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove (27). Hij zal de boete van 250 euro zo snel mogelijk betalen. “Ik heb een voorbeeldfunctie en had naar huis moeten gaan toen ik zag dat er te veel volk was. Dat is niet gebeurd. Niet verstandig”, reageert Van Langenhoven maandag.

Pieter Huyberechts en Jeffrey Dujardin

Het jongste verkozen parlementslid van het land, die als onafhankelijke voor de Vlaams Belang-fractie zetelt, toont zich sinds het begin van de lockdown uiterst kritisch voor het regeringsbeleid rond de coronacrisis. Zo moet viroloog Marc Van Ranst het via sociale media regelmatig ontgelden. Laatst nog, toen Van Ranst zei dat hij “slechts in 99,9 procent van de gevallen” de richtlijnen volgt. Nu blijkt dat ook Van Langenhove geen aanspraak maakt op de maximumscore

Verscheidene bronnen bevestigden dit weekend aan onze krant dat het Kamerlid donderdagavond betrapt werd bij het stilleggen van een lockdownfeest. Na een klacht van een buur kwam een patrouille van de Gentse politie ter plaatse om te verifiëren wie de geluidsoverlast veroorzaakte. Eerst ontkenden de bewoners nog dat er een feestje aan de gang was. Vervolgens besloot de politie alsnog het pand te betreden.

“Betrapt in “multiculturele politiestaat”

Het parket bevestigde maandag dat er 11 personen aanwezig waren. Ook Dries Van Langenhove werd op heterdaad betrapt en kon zijn aanwezigheid niet rechtvaardigen. De politicus probeerde tijdens het opstellen van het proces-verbaal op geen enkel moment zijn parlementaire onschendbaarheid in te roepen.

Na de heisa rond de aanwezigheid van Izegems burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA) op een straatfeest en de dochter van federaal parlementslid Goedele Liekens (Open VLD) die zich in Sint-Truiden in een kast verstopte, is het nu dus Van Langenhove die betrapt wordt. En dat in een stad die hij enkele dagen geleden op Twitter nog een “multiculturele politiestaat” noemde. Eind maart legde Van Langenhove de schuld voor de lockdown trouwens nog bij het gedrag van “egoïstische” Vlamingen die zich niet aan de regels hielden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerechtelijk onderzoek in eindfase

De zaak ligt gevoelig. Het Gentse parket spreekt zich niet uit over de zaak. Net omdat er nog altijd een onderzoek loopt naar mogelijke inbreuken in de marge van de ophefmakende reportage van Pano over de werking van het door hem opgerichte Schild&Vrienden. In online gespreksgroepen van Schild en Vrienden passeerden immers racistische, antisemitische en seksistische opmerkingen. Van Langenhove, die zijn onschuld staande houdt, zou daarbij inbreuken hebben begaan tegen onder meer de racismewet. Dat onderzoek zit in een eindfase.

Boete betalen of parlement interpelleren

De woordvoerder van Vlaams Belang, Jonas Naeyaert, bevestigt de feiten. “De partij betreurt het incident en neemt dit soort inbreuken ernstig. En ook al is Dries Van Langenhove geen partijlid, onze fractieleden hebben een voorbeeldfunctie. Dries beseft dit ook en ziet zijn fout in.”

Van Langenhove was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Maandagochtend reageerde hij wel via sociale media. “De media schrijven dat ik op een ‘lockdownfeestje’ zat, maar dat is natuurlijk fake news. Ik zat op rustige barbecue met 8 man. De buurman heeft om 19:30 naar de politie gebeld omdat hij teveel volk zag. De politie is daarna langsgekomen en we hebben braaf de boete betaald. (...) Niettemin, als Kamerlid heb ik voorbeeldfunctie en had ik naar huis moeten gaan toen ik zag dat er te veel volk was. Dat is niet gebeurd. Niet verstandig.”

Volgens het parket van Oost-Vlaanderen maandag waren er wel degelijk elf personen aanwezig in het huis. “Volgens de eerste vaststellingen was er een lockdownfeestje aan de gang waarbij elf personen aanwezig waren. Er werd met betrekking tot iedere aanwezige een proces-verbaal opgesteld wegens niet-naleving van de corona-maatregelen.”

Boete van 250 euro

Volgens een goedgeplaatste bron is op administratief vlak de kous af als de Vlaamse politicus de minnelijke schikking van 250 euro betaalt. Vlaams Belang gaf eerder aan dat Van Langenhove die boete vorige week “onmiddellijk en zonder protest” al betaald had, maar aan persagentschap Belga verklaarde Van Langenhove maandag dat hij bereid was om de boete ter plaatse te betalen, “maar dat dat niet kon”. Hij verzet zich evenwel niet tegen de boete, en geeft aan die te zullen betalen “van zodra hij een vraag tot overschrijving heeft ontvangen”.

Op de onderliggende vraag of hij de coronamaatregelen onderschrijft, antwoordt Van Langenhove dat dat een “genuanceerde vraag” is, waar hij niet wil op ingaan. Wel geeft hij aan dat de verboden barbecue in open lucht doorging. Van Langenhove gelooft daarom niet dat hij besmet is of anderen had kunnen besmetten met het coronavirus. “Het was in open lucht, we zaten niet op elkaars schoot.”

“Typisch dat alle kranten onzin beginnen spuien zónder mij te bellen. 0,0 journalistieke deontologie”, haalde Van Langenhove ook nog uit. Dat klopt echter niet: onze krant probeerde Van Langenhove zondag wel degelijk meermaals te contacteren. Zonder succes.

bekijk ook

Pieter De Crem (CD&V) windt zich op bij allereerste tussenkomst Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove getrakteerd op boegeroep tijdens klimaatprotest in Brussel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen