Waasland-Beveren gaat all-in om degradatie af te wenden: club trekt naar het BAS, aandeelhouder dient klacht in bij Belgische Mededingingsautoriteit

Waasland-Beveren gaat all-in om degradatie af te wenden: club trekt naar het BAS, aandeelhouder dient klacht in bij Belgische Mededingingsautoriteit

Foto: BELGA

Waasland-Beveren vroeg een bemiddelingsgesprek met de Pro League om zijn “onreglementaire degradatie” aan te kaarten. Het wilde zien of de Pro League nog openstond voor oplossingen, maar keert van een kale reis terug. “Vrijdag liet voorzitter Peter Croonen via mail weten dat hij niet op die vraag wil ingaan”, aldus clubadvocaat Tom Rombouts. De profclubs willen dus niets meer wijzigen aan de competitieformule. Waasland-Beveren trekt nu naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), een aandeelhouder van de club dient klacht in bij Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

De club ontving ondertussen ook het verslag van de algemene vergadering van de Pro League, waarop alles is beslist. Dat versterkt het standpunt van de club. De agenda werd veel te laat ingediend – normaal moet dat acht dagen op voorhand gebeuren –, waardoor alle beslissingen in hun ogen ongeldig zijn. Volgens Waasland-Beveren kan de competitie alleen maar nietigverklaard worden zonder kampioen en daler. Pro League-CEO Pierre François zegt echter dat de agenda in orde was omdat de vergadering een voortzetting was van die van 27 april. “Waarom hangt aan het pv van de deurwaarder die erbij was dan een uitnodiging van de vergadering gedateerd op 15 mei?”, vraagt advocaat Rombouts zich af.

Aandeelhouder dient klacht in bij Belgische Mededingingsautoriteit

Maar de club rekent niet alleen op het BAS. Een aandeelhouder van de Waaslanders heeft een tegen de Pro League klacht ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) ,dat waakt over de concurrentieregels binnen of tussen ondernemingen.

“Wij hebben vandaag vernomen dat een aandeelhouder een klacht heeft neergelegd en voorlopige maatregelen heeft gevraagd bij de Belgische Mededingingsautoriteit”, vertelt Tom Rombouts, clubadvocaat van Waasland-Beveren. “De BMA onderzoekt onder andere kartelvorming, machtsmisbruik en of de concurrentieregels gerespecteerd worden. Welke klacht er werd ingediend, weet ik op dit moment nog niet. Ik heb de klacht nog niet kunnen bekijken. Want voor alle duidelijkheid: het is een aandeelhouder, niet de club. En ik denk dat er nog wel wat staat te gebeuren, want we krijgen intern en publiekelijk toch wel veel steun.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.