Republikeinen spannen rechtszaak aan tegen Californië om stemmen per post te stoppen, Trump: “Democraten willen verkiezingen vervalsen”

Republikeinen spannen rechtszaak aan tegen Californië om stemmen per post te stoppen, Trump: “Democraten willen verkiezingen vervalsen”

Foto: AFP

De Republikeinen dagen de staat Californië voor de rechter om te voorkomen dat inwoners hun stem via de post uitbrengen. Dat meldt CNN.

De rechtszaak is aangespannen nadat gouverneur Gavin Newsom, een Democraat, deze maand aankondigde kiezers aan te moedigen om vanwege het coronavirus vooral per post te stemmen.

Newsom ondertekende ruim twee weken geleden een decreet dat regelt dat alle kiesgerechtigden in de dichtstbevolkte Amerikaanse staat met bijna 40 miljoen inwoners de nodige documenten per post kunnen indienen.

“Grootste verkiezingsfraude ooit”

“Democraten blijven deze pandemie gebruiken als een truc om hun partijdige verkiezingsagenda ten uitvoer te brengen, en het decreet van gouverneur Newsom is de laatste directe aanval op de integriteit van onze verkiezingen”, zei voorzitter Ronna McDaniel van Het Republikeins Nationaal Comité, een van de Republikeinse groepen die Californië voor de rechter slepen.

McDaniel schaart zich daarmee achter president Donald Trump die zich eerder al fel heeft uitgesproken tegen stemmen per post. Zondag tweette Trump nog: “De VS kunnen geen volledige verkiezing per post houden. Het wordt de grootste verkiezingsfraude in de historie. Mensen halen ze (de stembiljetten) uit brievenbussen, drukken duizenden vervalsingen af en ‘dwingen’ mensen ze te ondertekenen. Ook namen worden vervalst. Ze proberen Covid te gebruiken voor deze zwendel.” Zondag herhaalde hij dat, met nog eens de boodschap erbij: “De Democraten proberen simpelweg de verkiezingen van 2020 te vervalsen.”

De Republikeinen stellen dat het decreet van Newsom tot fraude zal leiden omdat de staat van plan is om automatisch stembiljetten naar inactieve kiezers te sturen. Dat zou uitnodigen tot “fraude, dwang, diefstal en anderszins onrechtmatig stemmen.”

“Gezondheid op het spel”

Volgens gouverneur Newsom is het recht om te stemmen echter een fundament van de democratie en zou “niemand gedwongen moeten worden om zijn gezondheid op het spel te zetten om dat recht uit te voeren”.

Corrigeer

MEER NIEUWS