22.491 keer voor uw veiligheid en vooral die van anderen

Logistieke operatie mondmasker is begonnen in 't Fazantenhof

Eindelijk opnieuw drukte in Lokaal Dienstencentrum Fazantenhof deze ochtend. Iets na negen uur startte er de logistieke operatie van gemeente en OCMW om u ten laatste tegen vrijdag 29 mei een stoffen herbruikbaar en wasbaar zwart mondmasker te bezorgen. Vanaf dinsdagochtend vallen de eerste met wat geluk in uw bus. Dertig medewerkers van de gemeente en het OCMW vullen nu met huisvlijt de omslagen.

"Ja, ze zijn veilig, na al de heisa in het Meetjesland.(De N-VA-oppositie noemde de kwaliteit in zes gemeenten er ondermaats, nvdr.) " En ja, we hebben ze op tijd, de levering is correct en volgens de afspraak binnen de groepsaankoop verlopen", vertelt burgemeester Yves Deswaene, terwijl hij net als u en ik nog wat worstelt met aangeslagen brilglazen tijdens het gesprek. "Behalve op onze eigen medewerkers kunnen we terugvallen op heel wat vrijwilligers om de 22.491 maskers de komende dagen te bussen. De voorbije weken kreeg ik heel wat mails van wijken en verenigingen met de vraag of ze op een of andere manier konden helpen. We hebben al die info gebundeld en nemen het aanbod graag aan. We nemen ook zelf contact op met wijken waar we nog bedelers kunnen gebruiken."

De zwarte stoffen mondmaskers worden in de cafetaria van 't Fazantenhof aan dertig tafeltjes in omslagen gestoken, en dan per straat of te bedelen wijk in grote kartonnen dozen gestopt. Aan een centraal punt controleert hoofd van de bevolkingsdienst Bert Haems de verwerking, Christoff Van Acker van de jeugddienst schept orde in de dozen en pakketten die leverklaar zijn. Bij iedere grote witte omslag zit ook een begeleidende folder, waarop staat hoe u de mondmaskers moet wassen na vier uur intensief gebruik. Een halfuurtje op zestig graden in de wasmachine, kortstondig in de kookpot of lauwer wassen maar dan wel op hoge temperatuur strijken.

Terugblik

Samen met algemeen directeur Marianne Morant blikt de burgemeester nog eens terug op de voorbije hectische maanden. "We zijn allemaal verrast door wat op ons is afgekomen natuurlijk. De dagelijkse vergaderingen van de veiligheidscel met brandweer, politie, de medische component, de logistiek en het onderdeel communicatie waren (en zijn) de rode draad doorheen de coronacrisis. Tot half april zaten we zelfs zes dagen op zeven bij elkaar. In alle geledingen werd er schitterend werk geleverd. Ik denk in de eerste plaats aan de medische component, de samenwerking met de Huisartsenvereniging van Lochristi, waar dokter Anneleen Van Conkelberge het trekpaard was. We waren als ik mij niet vergis de tweede locatie die een eigen triagecentrum had. De dagelijkse interpretatie van de talloze regels en regeltjes heeft ons al die tijd het meest in beslag genomen. Vaak was de vraag: hoe zie jij dat, of wat versta jij daaronder? Denk maar aan de discussie rond ambulante handel en of de verkoop van azalea's op de oprit van de bloemisterijen daartoe behoorde. We hadden anderzijds ook de vrijheid om een aantal beslissingen op gemeentelijk niveau in te vullen, maar dat heeft soms ook nadelen. Ondertussen is de focus van de veiligheidscel in Lochristi verschoven naar de heropening van de scholen, de organisatie van jeugdkampen, sportkampen en muziekkampen voor de zomer."

Algemeen directeur Marianne Moriant verwijst ook nog naar de interne werking: "Anderzijds was er ook bij ons de zorg voor ons eigen personeel van de gemeente en het OCMW. We konden op een persoon na technische werkloosheid bij onze mensen vermijden, mede door hun flexibiliteit en multi-inzetbaarheid, zoals bij de poetsdiensten aan huis."

Watervrees

"Lochristi is al bij al gespaard gebleven van grote besmettingen", aldus nog de burgemeester. "Ook de situatie in onze lokale woon-zorgcentra viel uiteindelijk nog mee. Waarmee ik geen steen gooi naar zwaar getroffen rusthuizen uit de buurt. Er komen veel zaken bij kijken die je zelf niet in de hand hebt in zo'n uitzonderlijke situaties." "We gaan ook positieve dingen onthouden uit het coronatijdperk. Zo hebben we dingen ontdekt over onszelf en vooral veel nieuwigheden aangeleerd aan een snel tempo. Zoals de aanpak van onze digitale colleges. We weten nu ook dat watervrees voor nieuwe zaken niet altijd nodig is."

Lochristi kocht in totaal 27.000 mondmaskers aan van 1,815 euro het stuk. Goed voor een totaalbedrag van 49.005 euro, inclusief btw.  "De verwerkingskosten bedragen het zweet van het gemeentelijk personeel en een heleboel vrijwilligers. Waarvoor we luidkeels 'dank u wel' willen zeggen", voegt de burgemeester eraan toe. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio