Kabinet Maggie De Block nuanceert: “Kwestie van tijd”

Huisartsen verontwaardigd: “Belgen mogen niet weten of ze besmet zijn met het coronavirus”

Video: Het Nieuwsblad

Wie absoluut wil weten of hij het coronavirus heeft, mag daarvoor geen test laten uitvoeren. Dat staat te lezen in een Koninklijk Besluit van twee weken geleden. “Een louter politieke beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block”, meldt de artsenvereniging BVAS verontwaardigd.

In dat Koninklijk Besluit – dat de continuïteit van de zorg tijdens de coronacrisis moet verzekeren – staat te lezen dat “alleen patiënten die beantwoorden aan de criteria die binnen de testrichtlijnen van Sciensano vallen, in aanmerking komen voor een PCR-test of antigeenserologie”. Nochtans konden mensen die een soortgelijke test (bijvoorbeeld voor een allergie voor een bepaald product) willen laten uitvoeren dat in het verleden wel. Ook wie niet aan de criteria voor terugbetaling voldeed, al moet je er dan wel zelf voor betalen.

“Met dit Koninklijk Besluit verbiedt de overheid de test uit te voeren als de patiënt niet aan de criteria voldoet”, aldus Philippe Devos, voorzitter van BVAS. “Dat betekent dat een werkgever die zijn personeel wil testen, of een burger die om welke reden dan ook zijn statuut wil kennen, dit niet zal mogen doen. Voor de burger blijven er dan twee mogelijkheden over: liegen tegen zijn arts om aan de criteria te voldoen, of zich laten screenen in buurlanden waar het wel kan, zoals Duitsland of Luxemburg.” Officieel bestaat het verbod omwille van “het risico op een tekort”. Maar volgens BVAS is dat risico met name voor de serologische tests “onbestaande”. “Het besluit om serologische testen te verbieden is een louter politieke beslissing van minister De Block”, zegt Devos.

BVAS vraagt dan ook dat de overheid toestaat dat serologische testen beschikbaar worden voor het grote publiek. “Zolang er geen tekort dreigt, hebben de Belgen het recht om te weten of ze besmet zijn met het coronavirus”, klinkt het.

“Kwestie van tijd”

Het kabinet van minister De Block nuanceert. “We willen de Belgen zeker niet verbieden om zich te laten testen”, zegt woordvoerder Peter Poulussen. “Het klopt wel dat mensen die zich nu willen laten testen aan de criteria moeten voldoen, maar het is een kwestie van het allemaal goed te regelen en te definiëren voor het ook voor anderen mogelijk is. Het zal dus zeker mogelijk zijn en het zal ook niet lang meer duren, maar de manier waarop ze die aanvraag kunnen doen, wordt momenteel nog uitgewerkt.”

Bovendien mag een werkgever niet eisen van zijn werknemers dat ze een test moeten doen. “Hij mag het wel vragen, maar die beslissing ligt bij de werknemers zelf”, klinkt het nog.

bekijk ook

Steven Van Gucht over nieuwe studie: “Mensen zijn het besmettelijkst net voor ze symptomen krijgen en in begin van ziekte”

UITGELEGD. Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS