Food

Er bestaat een wiskundige formule om op de perfecte manier ijs te eten

Er bestaat een wiskundige formule om op de perfecte manier ijs te eten

Foto: Shutterstock

Met het warme weer lonkt ook het ijs. Lepel in het zachte goedje, in de mond en hap, slik, weg. Niet, dus. Er bestaat een heuse formule hoe zo goed mogelijk van ijs te genieten, jawel!

Caloriearm ijsmerk Oppo Brothers heeft samen met expert Dr. Sarah Kemp onderzoek gedaan naar de exacte formule voor de perfecte manier om ijs te eten, en er dus zo goed mogelijk van te genieten. Voor de juiste beleving dien je, jawel, zes stappen te doorlopen, zo ontdekten ze.

De wetenschappelijke vergelijking illustreert stap voor stap een proces van hoe ijs op de juiste manier geproefd moet worden om de smaak te maximaliseren en een zintuigelijke ervaring te creëren. Wat blijkt? Een juiste lepel is van belang, evenals een juiste temperatuur. Dat brengt ons op de formule:

(i@-14°C + 1/2S + UBL + 12s) x 2 = MF*

De uitleg:

i = ijs

-14°C = verzacht tot -14°C

1/2S = een halve theelepel

UBL = ondersteboven theelepel op tong

12 s = 12 seconden het ijs door de mond laten gaan en ademhalen

En dan nu de handleiding voor het toepassen van de formule, om zo ultiem te genieten van ijs:

1. Laat het ijs 15 minuten opwarmen buiten de vriezer tot -14°C. Wacht tot het ijs zacht aanvoelt. Hierdoor kunnen de aromamoleculen beter vrijkomen

2. Eet het ijs met een theelepel en schep deze maar voor de helft vol

3. Plaats de theelepel ondersteboven in de mond, zodat het ijs de tong eerst raakt voor de eerste smaak

4. Laat het ijs door je mond gaan tijdens het ademen, zodat het al je receptoren bereikt. Ervaar de romige, gladde textuur, het mondgevoel en de smaak

5. Houd het ijs 12 seconden in je mond om de maximale smaak te ervaren

6. Herhaal het proces om het volledige smaakprofiel en smaaksensatie te beleven

Smaakexpert Dr. Sarah Kemp: “Smaak is uiterst belangrijk en het meeste uit elke hap halen moet prioriteit nummer één zijn, vooral als het om ijs gaat. Mensen zijn zich echter niet bewust van hoe smaak sensaties gemaximaliseerd kunnen worden als het gaat om het eten van voedsel. Bij het proeven van ijs zorgt de lepel ondersteboven in de mond draaien ervoor dat het ijs eerst de smaakpupillen raakt. Hierdoor ervaar je, bijna direct, een grotere smaakimpact.”

Corrigeer